Hemmeligholdt rapport mener MH370 ble styrt ut av kurs med vilje

Indisier.

NY INFORMASJON: Tidligere denne uka dukket det opp en vrakdel på øye Réunion i Det indiske hav, og mens eksperter arbeider med å finne ut om den stammer fra det savnede flyet har ytterligere informasjon kommet fram. Amerikanske CNN skriver nemlig at en rapport fra den amerikanske etterretningen tilsier at flyet ble styrt ut av kurs med viten og vilje. Foto: EPA/ZINFOS974/NTB Scanpix
NY INFORMASJON: Tidligere denne uka dukket det opp en vrakdel på øye Réunion i Det indiske hav, og mens eksperter arbeider med å finne ut om den stammer fra det savnede flyet har ytterligere informasjon kommet fram. Amerikanske CNN skriver nemlig at en rapport fra den amerikanske etterretningen tilsier at flyet ble styrt ut av kurs med viten og vilje. Foto: EPA/ZINFOS974/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Etter at Malaysia Airlines flight MH370 forsvant sporløst den 8. mars i fjor har teoriene om hva som skjedde med flyet vært mange, uten at man har kommet nærmere noen løsning på mysteriet.

Tidligere denne uka dukket det opp en vrakdel på øye Réunion i Det indiske hav, og mens eksperter arbeider med å finne ut om den stammer fra det savnede flyet har ytterligere informasjon kommet fram.

Amerikanske CNN skriver nemlig at en rapport fra den amerikanske etterretningen tilsier at flyet ble styrt ut av kurs med viten og vilje.

Fokus på pilotene Den nevnte rapporten skal ha blitt utarbeidet for noen måneder siden, og nyhetskanalen skriver videre at det i utgangspunktet ikke var planen å dele funnene med offentligheten.

Dermed er fokuset igjen flyttet tilbake på flyets to piloter, Zaharie Shah Ahmedoch og Fariq Abdul Hamid, eller en annen person som kan ha tatt seg inn i cockpit.

Det er heller ikke første gang mistanken rettes mot de som hadde ansvaret for at flyet kom fram til sin destinasjon i Beijing. Allerede to uker etter at flyet forsvant sa kilder tett på etterforskningen til britiske The Telegraph at det mest sannsynlig var noen som hadde styrt flyet av kurs med vilje.

- Vi tror fortsatt at dette har blitt gjort med overlegg. Men hvem som utførte handlingen og hvorfor er fortsatt uklart. Mistankene rettes mot pilotene, sa den aktuelle kilden da.

Rapporten understreker også at dette bare er indisier og at de ikke har noen håndfaste fakta.

Funn Onsdag kom det fram at det hadde blitt gjort et vrakfunn på øya Réunion, som ligger vest i Indiahavet, som eksperter mener sannsynligvis stammer fra det savnede flyet. 

I dag ble det kjent at restene av en koffert er funnet nær der vrakrestene ble funnet. Kofferten var lukket, og i svært dårlig stand. De to funnene settes i sammenheng med hverandre.

Tor Nøstegård, havariinspektør og fungerende avdelingsleder for luftfartsavdelingen i Statens havarikommisjon for transport, tror ikke disse nye funnene vil ha mye å si for leteaksjonen. 

- Hvis denne delen tilhører MH370, tror jeg det er vanskelig å bruke den til å finne flyvraket siden det er så lenge siden det havnet i sjøen. Det handler om å rekonstruere havstrømmer tilbake til for ett og et halvt år siden, sier han. 

- Mange ville spekulasjoner Han mener likevel at det kan føre til at man kan fastslå at flyet er i Indiahavet.

- Det er mange ville spekulasjoner om hva som har skjedd med flyet, så dette kan være med på å stoppe dem. Hovedteorien er at det befinner seg i Indiahavet, og dette bryter ikke med den teorien, sier han. 

Han tror det blir vanskelig å dokumentere at kofferten som er funnet, er fra det nevnte flyet. 

- Jeg tror man skal være forsiktig med å trekke slutninger om at den er derfra. Men på den annen side: Når ting havner ute i en havstrøm, kan de lett følge hverandre, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer