Atomvåpen og USA

Hemmeligholdte atombombefilmer offentliggjort

Filmene har vært skjult i over femti år.

ATOMBOMER: Forskere og filmeksperter ved amerikanske Lawrence Livermore National Laboratory (LLNL), har lokalisert gradert filmmateriale av rundt 200 atomprøvesprengninger fra etterkrigstiden. Flere er blitt tilgjengeliggjort for offentligheten. Video: EG&G / Youtube / LLNL Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Mellom 1945 og 1962 utførte USA 210 tester av atomvåpen på jordas overflate. Hver av prøvesprengningene ble fanget fra flere kameravinkler. Totalt finnes det rundt 10 000 filmer av disse testene.

I mange tiår har disse filmene vært spredt rundt om i USA, og låst inne i høysikkerhetshvelv. Nå er 750 av disse gjort tilgjengelig for allmenheten.

I løpet av de siste fem årene har Lawrence Livermore National Laboratory (LLNL) jobbet med å oppdrive, skanne, analysere og avgradere disse filmene, skriver laboratoriet på sine egne nettsider.

Se noen av disse filmene, øverst i saken.

Delt avgradert film på Youtube

- Vi begynte på dette prosjektet akkurat i tide. Det er en stor del av vår historie. De fleste av disse filmrullene er like ved forråtnelse, og kunne blitt ubrukelige, forteller Greg Spriggs, atomfysiker ved LLNL, i en av videoene laboratoriet nå har delt.

Sammen med et team av filmeksperter har Spriggs klart å oppdrive rundt 6 500 av de totalt 10 000 filmrullene, og rundt 4 200 av de er blitt skannet. 750 er tilgjengeliggjort for allmenheten, og en brøkdel av disse har LLNL delt på Youtube.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer