Hemmeligstemplede dokumenter: - Palmes drapsmann var tilknyttet narkonettverk og hadde bakgrunn fra Sovjetunionen

Tidligere Säpo-etterforskere bryter taushetsplikten i Expressen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Olof Palmes drapsmann var tilknyttet et internasjonalt narkotikanettverk, hadde bakgrunn fra Sovjetunionen, og kom til Sverige i 1985, året før statsministeren ble drept.

Disse opplysningene skal gå fram av hemmeligstemplede dokumenter fra det svenske overvåkingspolitiet (Säpo) og blir i dag presentert i storavisa Expressen.

Av materialet skal det også gå fram at Sovjetunionen visste om statsministerdrapet på forhånd. Det fikk de svenske etterforskerne greie på via ulovlig avlytting av en sovjetisk diplomat.

Ønsker fritak Det er de tidligere etterforskerne Walter Kegö og Jan-Henrik Barrling, fra den tidligere Palme-gruppa under Säpo, som legger fram opplysningene. De to ønsker å bli fritatt for taushetsplikten for å la seg avhøre om saken, men har så langt ikke fått svar.

- Vi er interessert i å få inn opplysningene, sier Dag Andersson, spaningsleder i politiets Palme-gruppe, som er den nåværende enheten for etterforskningen, som hittil har kostet 350 millioner kroner.

Kegö og Barrling er ennå bundet av taushetsplikten, men har på tross av dette likevel skrevet et åpent brev til Expressen der de legger fram noen av opplysningene. Flere hittil ukjente personer blir nevnt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer