Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hemmeligstemplede dokumenter: - Palmes drapsmann var tilknyttet narkonettverk og hadde bakgrunn fra Sovjetunionen

Tidligere Säpo-etterforskere bryter taushetsplikten i Expressen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Olof Palmes drapsmann var tilknyttet et internasjonalt narkotikanettverk, hadde bakgrunn fra Sovjetunionen, og kom til Sverige i 1985, året før statsministeren ble drept.

Disse opplysningene skal gå fram av hemmeligstemplede dokumenter fra det svenske overvåkingspolitiet (Säpo) og blir i dag presentert i storavisa Expressen.

Av materialet skal det også gå fram at Sovjetunionen visste om statsministerdrapet på forhånd. Det fikk de svenske etterforskerne greie på via ulovlig avlytting av en sovjetisk diplomat.

Ønsker fritak Det er de tidligere etterforskerne Walter Kegö og Jan-Henrik Barrling, fra den tidligere Palme-gruppa under Säpo, som legger fram opplysningene. De to ønsker å bli fritatt for taushetsplikten for å la seg avhøre om saken, men har så langt ikke fått svar.

- Vi er interessert i å få inn opplysningene, sier Dag Andersson, spaningsleder i politiets Palme-gruppe, som er den nåværende enheten for etterforskningen, som hittil har kostet 350 millioner kroner.

Kegö og Barrling er ennå bundet av taushetsplikten, men har på tross av dette likevel skrevet et åpent brev til Expressen der de legger fram noen av opplysningene. Flere hittil ukjente personer blir nevnt.

- Ingen av disse opplysningene har tidligere vært omtalt i svenske medier. Disse personene er ukjent utenfor sin krets, sier Barrling.

De to risikerer nå fengselsstraff for å ha lekket opplysningene. De har gjentatte ganger søkt regjeringen om fritak fra taushetsplikten, men har fått avslag hver gang. Det innebærer at de heller ikke kan forklare seg for politiet om dokumentene.

- Gruppe Dette er de nye opplysningene:

• Olof Palmes drapsmann var tilknyttet en internasjonal narkoliga.

ETTERFORSKERE: Det er de tidligere Säpo-etterforskerne Walter Kegö (t.v.) og Jan-Henrik Barrling (t.h.) som står bak dagens avsløring i Expressen. Her fra en høring i Riksdagen i 1988. Foto: Jan Collsiöö / NTB Scanpix
ETTERFORSKERE: Det er de tidligere Säpo-etterforskerne Walter Kegö (t.v.) og Jan-Henrik Barrling (t.h.) som står bak dagens avsløring i Expressen. Her fra en høring i Riksdagen i 1988. Foto: Jan Collsiöö / NTB Scanpix Vis mer

• Drapet ble planlagt av en gruppe personer. Det fins opplysninger om hvordan gruppa kunne lokalisere Palme i forkant av drapet, hvordan drapet ble forberedt, og hvem som deltok. Ett spesifikt navn blir oppgitt for drapsdagen.

• Drapsmannens identitet er så langt ukjent for offentligheten, men han er utdannet i Sovjetunionen og kom til Sverige med falskt pass i 1985.

• Drapsmannen knyttes til to andre drap i Sverige; i det ene skal han ha vært gjerningsmannen.

• Drapsmannen ble utpekt av en bekjent. Det foreligger også opplysninger om at han ble sett før drapet.

Flytting Expressen avslørte for et års tid siden at Kegö og Barrlings gamle materiale ble funnet i Säpos gamle lokaler da de flyttet fra Kungsholmen i Stockholm sentrum til Solna, og at de to i etterkant ble innkalt til avhør av Palme-gruppa, som nå sitter på dokumentene.

I ettertid skal mer materiale som aldri har vært behandlet av Palme-gruppa, ha blitt funnet hos Säpo. En rekke møter med Kegö og Barrling har vært holdt.

Säpos pressetalsmann Fredrik Milder sier imidlertid at han mener alt Palme-materialet fra dem i sin tid ble overlevert til Palme-gruppa.

Skiller seg ut De nye opplysningene skiller seg vesentlig fra de mest profilerte allerede eksisterende teoriene. Blant disse er:

• at det kurdiske arbeiderpartiet (PKK) sto bak.

• at en våpenfiksert mann, Viktor Gunnarsson, tok livet av statsministeren.

• at personer i politiet konspirerte om drapet.

• at den sørafrikanske sikkerhetstjenesten tok Palme av dage pga. hans motstand mot apartheidregimet.

• Seinest denne uka uttalte Palmes sønn Mårten til Dagbladet at han er sikker på at rusmisbrukeren Christer Pettersson var farens drapsmann.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram