Hemmeligstemplet går på overtid

Regjeringen har begått nok et brudd på offentlighetsloven. Sosialdepartementet hemmeligstemplet 17. april et brev til landets fylkesmenn. Innholdet i brevet er lite kontroversielt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I brevet fra departementet bes fylkesmennene om å å hjelpe til å kartlegge modellene som kommunene bruker for å beregne støtte til barnefamiliene. Spørsmålet er om barnetrygden skal regnes inn når behovet for sosialhjelp beregnes.

Må forklares

- Regjeringen må redegjøre for hvorfor dette brevet er unntatt offentlighet. Om nødvendig må sosialministeren gjøre dette i Stortinget, sier Arbeiderpartiets leder Thorbjørn Jagland.

Jagland har allerede innkalt barne- og familieminister Valgerd Svarstad Haugland for å forklare hvorfor hennes synspunkter på skolefritidsordningen ble unntatt offentlighet.

Internt

Departementet begrunner hemmeligstempelet med at brevet er et ledd i den interne saksbehandlingen.

Ifølge departementet er fylkesmennene å betrakte som et underliggende apparat for saker som kommer inn under sosialtjenesteloven. Fylkesmennene står fritt til å avgjøre om svarene skal være offentlig tilgjengelige. Det ene svaret som til nå er kommet, er unntatt offentlighet.