Hemningsløs galskap

Jackass-feberen kan ha krevd sitt første norske liv. Langt flere har blitt skadd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Hva fikk 19-åringen til å ikle seg mumitrollkostyme og legge seg flat midt på mørke motorveien i Askim lørdag kveld? Han ble drept momentant da han ble overkjørt, mens vennene filmet stuntet med et videokamera.

Det fatale filmstuntet kan være det første dødsfallet i Norge som kan knyttes til den såkalte «Jackass-feberen» som har herjet ungdomsmiljøer de siste to årene.

Satte fyr på seg selv

Den amerikanske TV-serien «Jackass», som gikk i et tjuetalls episoder på musikk-kanalen MTV, har inspirert barn og unge verden over til å gjøre halsbrekkende stunts og sjokkerende ting mens de filmer seg selv. Programmets bakmann, Johnny Knoxville, har selv gått ut og bedt ungdommer i Norge Stoppe galskapen.

I Norge har trenden ført til flere alvorlige episoder der barn og unge har havnet på sykehus med skader. I mars i fjor havnet blant andre en 15-åring fra på sykehus med annengrads forbrenning etter å ha satt fyr på seg selv.

Lensmannen i Ølen måtte ut og bøtelegge ungdommer etter at «idiotfeberen» kom til rogalandsbygda.

Gutter som råkjører med folk på taket og panseret, som hopper mellom biler og mopeder i fart, som stabler seg på mopeder, som hiver seg utenfor et stupebrett i handlevogn, som steiler med traktor, som hopper inn i bakruta på en bil og som ruller seg i søle er noen av ingrediensene i filmene som «Jackass»-gjengen i Ølen la ut på egne hjemmesider for å skryte.

Skolestunts

Ungdomsskoleelever trekker «Jackass»-stunt inn i skolearbeidet. De unge setter fyr på seg selv, stifter pungen fast til låret og spiser egg og drikker melk til de spyr.

På Jessheim gjorde 10-klassinger livsfarlige videostunts som skoleoppgave inntil rektor satte foten ned.

Flere andre lærere og rektorer har måttet stoppe farlige stuntleker blant elevene.

En av elevene brakk håndleddet da han hoppet fra et tak til et tre. En annen fikk brannsår på brystet.

På Diesen i Oslo skryter en gjeng 17-åringer over sine videostunts, der de hopper ned fra tak, kjører rundt i handlevogner, brekker armer og knasker på blodpatroner.

Realitypsykose

Medievider Alex Iversen ved Høgskolen på Lillehammer mener «jackass»-bølgen henger sammen med det han kaller en realitypsykose i norske medier. Han har selv fulgt fenomenene rundt reality- og såkalt drittsekk-TV.

- Nå har nesten alle tilgang på et videokamera, og man kan dokumentere sine skøyerstreker på en måte som før ikke var mulig. Programmer som «jackass» har åpenbart en appell blant en spesiell gruppe ungdom - spesielt gutter - og det er umulig å påstå noe annet enn at slike programmer kan gi ungdommer dumme ideer, sier Alex Iversen til Dagbladet.no.

Udødelig

Iversen forteller at flere norske ungdomsgrupper legger ut egenproduserte stuntvideoer for å skryte av sin virksomhet. Han sier mange av dem viser relativt uskyldige og ufarlige ting - men at noen inneholder direkte farlige stunts.

- Men det er meget sjeldent at det fører til så alvorlige tilfeller som dødsulykka i helgen, sier Iversen.

Selv om påvirkningen fra TV-show som «Jackass» er åpenbar, mener han at unge gutters følelse av udødelighet og frihet gjør at de ofte kan finne på mye dumt.

Videokameraet bidrar ytterligere til dette.

- Dette blir vist fram som skrytevideoer i lystige lag. Samtidig har flere medier laget store oppslag om «Dødslekene», noe man advarer mot fordi dette gir ungdommene den oppmerksomheten de søker.

Slutter ikke

- For mediene er gutter i denne aldersgruppen - sent i tenårene til tidlig 20-tallet - svært vanskelig å nå fram til. Da MTV begynte med «jackass» oppdaget de at de traff dette publikummet med voldsom kraft, sier Iversen.

Han forteller at TV-kanalen til slutt fjernet programmet fra skjermen nettopp fordi det i økende grad ble knyttet til stygge ulykker der ungdommer ville filme sine egne stunts.

- Jeg har vanskelig for å tro at gutter i den alderen skal slutte å gjøre idiotiske ting bare fordi programmet er fjernet fra TV-skjermene. Og det blir umulig å forby slike ideer. Det man kan håpe på er at foreldre greier å putte sunt folkevett i ungdommene. Det er nok den beste måten å unngå slike ting på, sier Iversen.

GALSKAP: Teamet bak TV-serien og filmen «Jackass» har bedt norske ungdommer stoppe galskapen. Men i helgen kan «jackass»-feberen har krevd sitt første norske dødsoffer.
SKOLESTUNT På Jessheim lagde ungdommene «jackass»-video i skoletida. Først da rektor fikk nyss om de farlige stuntene, ble prosjektet stoppet.
IDIOTFEBER: Flere medier lagde store oppslag om «idiotfeberen» i Rogaland der ungdommer gjorde halsbrekkende stunts og la filmene ut på nettet.
FARLIG: Flere norske ungdommer har blitt skadet etter å ha kopiert stunt som utføres i «jackass»-programmene.
STOPPER IKKE: Medieviter Alex Iversen tror det blir vanskelig å stoppe trenden. Her filmer ungdommene hopping med gammel Saab.
UVETTIG: Flere steder har politiet måttet bøtelegge ungdommer for uvettig oppførsel.
USKYLDIG?: allmenn tilgang på videokamera gjør det lettere å filme guttestreker. Alt i fra uskyldige påfunn til livsfarlig lek filmes og legges ut som skrytevideo på internett.
DREPT: Lørdag ble en 19-åring drept utenfor Askim da han la seg ned på E18 iført mumitroll-kosyme.
DÅRLIG IDE: Medieviter Alex Iversen håper foreldre makter å putte sunt folkevett i sine barn, slik at nye ulykker forhindres.