HVORFOR BLE DE FRIFUNNET?: Da Hemsedal-saken sprakk i media, ble det sett på som uforståelig at de tiltalte ble frifunnet for gruppevoldtekt av Andrea Voll Voldum. Nå forteller meddommerne hvorfor de mente mennene ikke kunne dømmes. Foto: Jørn H. Moen   
HVORFOR BLE DE FRIFUNNET?: Da Hemsedal-saken sprakk i media, ble det sett på som uforståelig at de tiltalte ble frifunnet for gruppevoldtekt av Andrea Voll Voldum. Nå forteller meddommerne hvorfor de mente mennene ikke kunne dømmes. Foto: Jørn H. Moen   Vis mer

Hemsedal-saken: Derfor ble de frikjent

Meddommerne og jurymedlemmene i Hemsedal-saken har blitt hetset, truet og idiotforklart. For første gang forteller de hvorfor de tre overgrepstiltalte ble frifunnet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Har du allerede abonnement?   Logg inn

Natt til 23. mars 2014 gikk tre menn og en ung kvinne inn i en campingvogn i Hemsedal. Alle fire hadde vært på nachspiel og var påvirket av alkohol og narkotika. De tre mennene, 28, 32 og 32 år gamle, hadde sex med kvinnen som da var 18. Taxisjåføren som kjørte dem dit, fortalte at kvinnen ble båret «som en potetsekk», og i retten slo et sakkyndig vitne fast at hun hadde fått en potensielt dødelig dose av partydopet MDMA.

Hemsedal-saken I 2015 ble tre menn dømt i Hallingdal tingrett til henholdsvis seks, seks og et halvt, og seks og et halvt års fengsel for gruppevoldtekt.Saken ble anket til lagmannsretten, der en jury frifant de tre mennene. Frinfinnelsen ble satt til side av fagdommerne, og sendt til ny behandling i lagmannsretten.I Borgarting lagmannsrett ble de tre mennene frikjent. De tre fagdommerene og en av meddommerne ønsket å dømme de tre mennene, men et mindretall på tre meddommere kom til at mennene måtte frifinnes.Mindretallet tok ikke stilling til om kvinnen var ute av stand til å motsette seg seksuelle overgrep, da de mente det ikke var bevis ut over enhver rimelig tvil at de tiltalte forsto at kvinnen var i en slik tilstand.Til tross for frifinnelsen, ble de tre mennene dømt til å betale 300 000 i oppreisning til kvinnen.

De tre mennene ble dømt til seks års fengsel for gruppevoldtekt, i en knusende dom fra Hallingdal tingrett i 2015. Så ble de frifunnet av en jury i lagmannsretten, men frifinnelsen ble satt til side av enstemmige fagdommere som sendte saken til en ny behandling i lagmannsretten.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.(*Ukepris er 55 kr/uke)
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn