LAGMANSRETTEN: I etterkant av at Hemsedalsaken ble offentlig kjent har Borgarting lagmannsrett mottat flere henvendelser fra meddommere som vil trekke seg fra vervet. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
LAGMANSRETTEN: I etterkant av at Hemsedalsaken ble offentlig kjent har Borgarting lagmannsrett mottat flere henvendelser fra meddommere som vil trekke seg fra vervet. Foto: Lise Åserud / NTB scanpixVis mer

Hemsedalsaken: Flere meddommere ønsker å trekke seg

Domstoladministrasjonen håper alle blir. - De er nødvendige for å opprettholde et velfungerende rettssystem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I etterkant av den såkalte Hemsedalsaken har frykten for å bli uthengt ført til at flere nå har tatt kontakt med Borgarting lagmannsrett for å slippe å være meddommere, skriver NRK i dag.

- Det stemmer at Borgarting har fått den type henvendelser, bekrefter seniorrådgiver Iwar Arnstad ved domstoladministrasjonen overfor Dagbladet.

Det finnes omlag 50 000 meddommere i de norske domstolene, ifølge Arnstad. Han sier han ikke har noen oversikt over hvor mange som nå har uttrykket ønske om å trekke seg fra borgerplikten.

- Vi har forståelse for at denne saken har ført til at enkelte meddommere er blitt bekymret, men vi håper alle blir. Disse menneskene gjør en samfunnsnyttig innsats for å kunne opprettholde et velfungerende rettssystem, sier han.

Fire år

Meddommere blir valgt inn via et kommune- eller bystyre. Når man har takket ja til oppdraget er man pliktig til å inneha vervet i en fireårsperiode, opplyser Arnstad.

- Hva skal til for å trekke seg fra vervet?

- Det finnes enkelte fritaksgrunner, som eksempelvis sykdom eller flytting. Enkelte grupper kan heller ikke bli valgt inn som meddommere, som følge av yrket eller et kriminelt rulleblad, men i hovedsak er man pliktig til å tjenestegjøre i en sak når man først står i utvalget.

I den såkalte Hemsedalsaken ville flertall i Borgarting lagmannsrett dømme de tre mennene som var tiltalt for voldtekt av en 18 år gammel jente i 2014, men flertallet var ikke stort nok. For mens fagdommerne stemte for domfellelse, stemte tre av lekdommerne for frifinnelse - og ettersom det i såkalte meddomssaker kreves et flertall på minst fem, ble da de tre tiltalte mennene frikjent.

- Hatefulle meldinger

Dagbladet har vært i kontakt med meddommerne i «Hemsedalsaken», men de ønsker ikke å kommentere den. Til NRK sier to av meddommerne at de har mottatt hatefulle meldinger og beskjeder på telefonsvareren.i etterkant av at dommen ble offentlig kjent.

Arnstad tror at enkelte av de andre meddommerne, som har kontaktet lagmannsretten med ønske om å trekke seg fra sine verv, er bekymret for at de risikerer å få liknende reaksjoner i forbindelse med sine saker.

- Jeg har ikke snakket med noen av dem personlig, men tenker at enkelte frykter oppdraget vil kunne medføre en belastning for dem personlig. De ser at andre som har sagt ja til å gjøre denne samfunnstjenesten henges ut, og vil ikke utsette seg for risikoen for å havne i samme situasjon, sier seniorrådgiveren.

- Viktig samfunnsinnsats

Han mener samfunnsinnsatsen meddommere bidrar med er svært viktig, og understreker at det vil være behov for meddommere framover.

- Meddommerne gjør frivillig en viktig innsats for samfunnet, uten betaling. Det synes jeg de fortjener respekt for, sier han.

- Er du bekymret for at den såkalte Hemsedalsaken vil kunne bidra til at færre nå vil være villige til å påta seg ansvaret?

- Jeg tror at dersom denne saken hadde kommet for halvt år siden, så hadde kanskje færre stilt. Når det er sagt er det veldig uvanlig at meddommere blir hengt ut, og jeg regner med at dagens meddommere vil fortsette å ha saker som tidligere, og bruke sitt skjønn for å dømme etter loven.

Vurderer skyld og straff

- Hvilken betydning har meddommere for rettssikkerheten i Norge?

- Tanken er at vanlige folk skal være med, ha meninger og ta stilling til straffeutmålingen. Hele poenget er at vanlige folks meninger skal være med å påvirke innenfor lovens rammer.

- Hva innebærer jobben som meddommer?

- En meddommer skal ta stilling til skyldspørsmålet; altså det som framkommer i en tiltale fra påtalemyndighetene. Dersom de kommer fram til at tiltalte er skyldig til noe straffbart, skal de deretter også ta stilling til selve straffen, sier Arnstad, og presiserer:

- De skal ikke ta stilling til om hvorvidt noe er bra eller forkastelig, men om handlingen er i strid med loven.