Hemsedalsaken: Flere meddommere ønsker å trekke seg

Domstoladministrasjonen håper alle blir. - De er nødvendige for å opprettholde et velfungerende rettssystem.

LAGMANSRETTEN: I etterkant av at Hemsedalsaken ble offentlig kjent har Borgarting lagmannsrett mottat flere henvendelser fra meddommere som vil trekke seg fra vervet. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
LAGMANSRETTEN: I etterkant av at Hemsedalsaken ble offentlig kjent har Borgarting lagmannsrett mottat flere henvendelser fra meddommere som vil trekke seg fra vervet. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): I etterkant av den såkalte Hemsedalsaken har frykten for å bli uthengt ført til at flere nå har tatt kontakt med Borgarting lagmannsrett for å slippe å være meddommere, skriver NRK i dag.

- Det stemmer at Borgarting har fått den type henvendelser, bekrefter seniorrådgiver Iwar Arnstad ved domstoladministrasjonen overfor Dagbladet.

Det finnes omlag 50 000 meddommere i de norske domstolene, ifølge Arnstad. Han sier han ikke har noen oversikt over hvor mange som nå har uttrykket ønske om å trekke seg fra borgerplikten.

- Vi har forståelse for at denne saken har ført til at enkelte meddommere er blitt bekymret, men vi håper alle blir. Disse menneskene gjør en samfunnsnyttig innsats for å kunne opprettholde et velfungerende rettssystem, sier han.

Fire år

Meddommere blir valgt inn via et kommune- eller bystyre. Når man har takket ja til oppdraget er man pliktig til å inneha vervet i en fireårsperiode, opplyser Arnstad.

- Hva skal til for å trekke seg fra vervet?

- Det finnes enkelte fritaksgrunner, som eksempelvis sykdom eller flytting. Enkelte grupper kan heller ikke bli valgt inn som meddommere, som følge av yrket eller et kriminelt rulleblad, men i hovedsak er man pliktig til å tjenestegjøre i en sak når man først står i utvalget.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer