Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ordkrig om Syria i FNs sikkerhetsråd.

- Hendene til det russiske regimet er dekket av blodet til syriske barn

Ordkrigen mellom USA og Russland om det angivelige kjemiske angrepet i Douma lørdag fortsatte da FNs sikkerhetsråd mandag kveld var samlet til krisemøte.

RASTE: USAs FN-ambassadør Nikki Haley tar plass under begynnelsen av krisemøtet i FNs sikkerhetsråd om Syria mandag kveld. Foto: AP / NTB scanpix.
RASTE: USAs FN-ambassadør Nikki Haley tar plass under begynnelsen av krisemøtet i FNs sikkerhetsråd om Syria mandag kveld. Foto: AP / NTB scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi har kommet til et punkt der verden trenger rettferdighet, sa USAs FN-ambassadør Nikki Haley under møtet i sikkerhetsrådet.

Haley var svart tydelig da hun mandag kveld snakket om det påståtte kjemiske angrepet i Douma lørdag.

USA har allerede fastslått at det var et kjemisk angrep, og de har lagt skylden på Bashar al-Assads regime.

USA angrep Russland

Men de lar ikke Assad få skylden alene. For under en lang og detaljert beskrivelse av syriske barn, som lå døde i sine foreldres armer etter helgas angrep, gjorde hun det klart at USA mener Russland har ansvar, skriver CNN.

- Monsteret som var ansvarlig for disse angrepene har ingen samvittighet som blir sjokkert av bilder av døde barn, sa Haley, som ikke ønsket å vise fram bilder av ofrene, som hun gjorde etter det kjemiske angrepet i 2017, som førte til amerikanske angrep på Syria.

- Det russiske regimet, hvis hender er dekket av blodet til syriske barn, føler ingen skyld når de ser bilder av sine ofre. Vi har prøvd det før. Russland kunne stoppet denne meningsløse slaktingen, hvis de ville. Men de står sammen med Assads regime og støtter det uten å nøle, sa Haley.

- Hva er poenget med å forsøke å påføre sånne personer skyldfølelse? Når alt kommer til alt så ville ingen sivilisert regjering ha noe som helst med Assads morderiske regime å gjøre.

Mens Sikkerhetsrådet hadde sitt møte møtte også Trump reportere i Washington. Der sa Trump at han vil ta en avgjørelse om USA vil svare militært innen 24 til 48 timer.

Russland slo tilbake

Det ble i det hele tatt en svært opphetet debatt i Sikkerhetsrådet mandag.

- Ingen har gitt dere fullmakt til å opptre som konstabler, som verdenspoliti, sa Vassilij Nebenzia, Russlands representant i Sikkerhetsrådet, til Haley.

For der Haley mente at sikkerhetsrådet var pliktig å komme med et tilsvar etter det påståtte kjemiske angrepet i Douma lørdag, inntok Russland en helt annen holdning.

Nebenzia understreket at Russland ikke kommer til å tillate et angrep mot Syrias regjeringsstyrker.

- Et væpnet angrep på tvilsomt grunnlag mot Syria, der Russland har vært til stede på etterspørsel fra en lovlig valgt regjering, kan få alvorlige konsekvenser, sa Nebenzia.

Den russiske representanten i Sikkerhetsrådet anklaget også USA for å planlegge et angrep mot Damaskus, og for å ha plantet falske nyheter om angrepet i Douma, for å bruke det til å rettferdiggjøre det påstått planlagte angrepet.

Nebenzia dro også inn saken om den russiske dobbeltagenten Sergej Skripal, som ble forgiftet av en nervegift i England nylig.

- Er ikke dette tydelig for alle? Syria, Russland, Salisbury, sa Nebenzia, som forsøkte å knytte hendelsene sammen.

Uenighet mellom Russland og USA

Russland hevder å ha gransket angrepet der minst 40 mennesker skal ha blitt drept i Douma, angivelig uten å finne beviser for at kjemiske våpen ble brukt.

USA og dets allierte har på sin side stått anklaget Assad-regimet for å ha gjennomført et kjemisk angrep mot egen befolkning.

Frankrike tok initiativ til møtet, og initiativet ble raskt støttet av USA, Storbritannia og seks andre land. I forkant hadde USA fremmet et utkast til en resolusjon om å gjenopprette granskningen av bruk av kjemiske våpen i Syria, sier en diplomatkilde til DPA.

Men uavhengig av hva Sikkerhetsrådet gjør eller ikke gjør, vil USA handle, sier Haley.

- Historien vil se på dette som øyeblikket er Sikkerhetsrådet enten utførte sin plikt, eller demonstrerte sin totale mangel på å beskytte folket i Syria. Uansett vil USA svare, sier Haley.

Vil gjenopprette gransking

Granskningen USA ønsker å opprette ble stanset av et russisk veto i fjor.

FNs menneskerettssjef Zeid Ra'ad al-Hussein uttalte i forkant av møtet at han mente sikkerhetsrådet «for en gangs skyld burde gjøre noe».

– Et antall veldig mektige land er direkte involvert i konflikten i Syria, og likevel har de mislykkes fullstendig i å stanse denne illevarslende regresjonen mot at det er fritt fram å bruke kjemiske våpen, sa han.

Han gjorde det klart at verbal fordømmelse ikke er nok.

– Verden, og spesielt vetomaktene i sikkerhetsrådet, må våkne, og våkne raskt, sa Zeid.

Det er de permanente medlemslandene USA, Storbritannia, Frankrike, Kina og Russland som sitter med vetomakt i sikkerhetsrådet.

(Dagbladet/NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!