Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Heng ikke ut legene

Debatten om Lillan (15) bør ikke dreie seg om hvem som har rett - moren eller legene. Det mener sjeflege Lasse Efskind ved Stensby sykehus, som i august frarådet å rehabilitere komapasienten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi er glade for at behandlingen Lillan nå får, ser ut til å virke. Framtida vil vise om rehabiliteringen fører fram. Selv om legen ved vårt sykehus skulle ha tatt feil, er det ingen vits i å henge ham ut, sier Efskind til Dagbladet.

Sykehuset frarådet også livredning av Lillan ved hjertestans, men Efskind er ikke enig i å tolke dette som at hun fikk dødsdommen.
- Jeg blir forbannet når både mor og presse oppfatter helsevesenet som en motspiller fordi vi er uenige i sak. Jeg synes det er flott at folk står på for sine nærmeste - det ville jeg gjort selv. Men i stedet for å skape en krig, bør helsevesen og pårørende samarbeide.

Medfølelse og penger

Som Dagbladet skrev i går, vurderer Ullensaker kommune å opprette en arbeidsgruppe av helsepersonell rundt Lillan. Det var et slikt opplegg Stensby sykehus frarådet. I stedet anbefalte de innleggelse på sykehjem, med vanlig pleie.

- Vi handlet ut i fra et rasjonelt syn på at Lillans prognoser var dårlige.

- Ved slike tilfeller må vi leger ha medfølelse. Men vi må også være realistiske og ta hensyn til hvilke ressurser vi har. Helsevesenet er ikke et utømmelig hav av penger.

I beste mening

- Når en lege da nærmest blir hengt ut som en ondsinnet person som forsøker å ta livet av et menneske, reagerer han skarpt. Hans anbefalinger er gjort i beste mening, sier sjeflegen.
Lasse Efskind presiserer at sykehusets ansatte er vant til både ros og kjeft, og til å ha både rett og ta feil. Han svarer benektende på spørsmål om legene angrer på noen av avgjørelsene i Lillan-saken.

- Nei. Men vi er glade for at det nå ser ut til å gå bedre med henne, og håper dette også gjelder mentalt. Personlig har jeg ikke hatt med behandlingen å gjøre, og jeg vet ikke hvor mye bedre det går.

Overlegen som behandlet Lillan ved Stensby sykehus i høst, ønsker ikke å uttale seg til Dagbladet.

Hele Norges coronakart