VIL INN:  En miljøaktivist tok seg opp på taket til Miljødirektoratets kontorbygg før kontortid mandag, og har blitt hengende på utsiden mer enn fire timer før politi og brannvesen gjorde det klart at han blir hentet ned hvis han ikke overgir seg frivillig. Foto: Newa Reza.
VIL INN: En miljøaktivist tok seg opp på taket til Miljødirektoratets kontorbygg før kontortid mandag, og har blitt hengende på utsiden mer enn fire timer før politi og brannvesen gjorde det klart at han blir hentet ned hvis han ikke overgir seg frivillig. Foto: Newa Reza.Vis mer

Henger 20 meter over bakken - krever å snakke med Miljødirektoratet

Miljøaktivist firte seg ned etter fem timers markering mot giftdumping i Oslofjorden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En miljøaktivist som henger i et tau 20 meter over bakken på Miljødirektoratets kontorbygg i Grensesvingen 7 på Helsfyr i Oslo, blir hentet ned av politi og brannvesen dersom han ikke kommer ned frivillig.

Aksjonen startet klokka 07 mandag morgen da politiet fikk den første meldingen om at en mann ble heist opp på taket av kontorbygget med en lift på det åtte etasjer høye bygget.

- Han har krevd å få prate med Miljødirektoratet,  men der vil ingen snakke med han fra denne inngangsveien. Politiet har sperret av området rundt kontorbygget, og mannen har nå sagt han vil komme ned frivillig. Hvis ikke, kommer politiet og brannvesenets stigebil til å hente han ganske raskt, sier operasjonsleder Rune Ullsand i Oslo politidistrikt til Dagbladet ved 11.15-tiden.


Miljøorganisasjonen Neptune Network har hengt to bannere over veien med budskap til miljømyndighetene «Kvikksølv dreper» og «Skam dere».

Klokka 12 opplyser informasjonsrådgiver Reidar Evensen i Miljødirektoratet til Dagbladet at det ene banneret var tatt ned, og mannen var i ferd med å fire seg ned.

Det er den kjente miljøaktivisten Frank Hugo Storelv som har hengt utenfor Direktoratets toppetasje siden klokka 07 i morges.

Mot giftspredning i Oslofjorden
- Det er en fredelig demonstrasjon mot giftskandalen i Oslofjorden, sier han til NTB.

Storelv påpeker at han demonstrerer fordi myndighetene avviser at det høye kvikksølvinnholdet i torsk har en sammenheng med giftdumpingen i Oslofjorden.

- Metodene som ble brukt i prosjektet «Ren Oslofjord», har resultert i kontinuerlig spredning av giftstoffer, så utfallet har blitt en forgiftet Oslofjord. De ansvarlige må stilles til ansvar. Derfor sitter jeg her, sier miljøaktivisten.

Kommunikasjonsrådgiver Reidar Evensen sier til Dagbladet at Miljødirektoratet kommer tilbake til saken seinere i dag.

-  Miljømessig gode resultater

 PROTESTERER I HØYDEN:  Frank Hugo Storelv (til venstre) demonstrerer her i 2007 sammen med Knut Halland mot samme sak som utenfor toppetasjen til Miljødirektoratet mandag - mot giftdeponi i Oslofjorden. ARKIVFOTO: SIV JOHANNE SEGLEM/DAGBLADET.
PROTESTERER I HØYDEN: Frank Hugo Storelv (til venstre) demonstrerer her i 2007 sammen med Knut Halland mot samme sak som utenfor toppetasjen til Miljødirektoratet mandag - mot giftdeponi i Oslofjorden. ARKIVFOTO: SIV JOHANNE SEGLEM/DAGBLADET. Vis mer

Direktør Ellen Hambro i Miljødirektoratet har sendt Dagbladet denne redegjørelsen om aksjonen mandag:

«Sjøbunnoppryddingen i Indre Oslofjord har bidratt til en renere fjord. Vi har gjennom årene siden 2005 hatt flere møter og mye korrespondanse med Neptune Network om denne saken. Vi har svart dem på en rekke faglige spørsmål i sakens anledning. Vi har undersøkt alle påstander de har kommet med og bestilt flere uavhengige gjennomganger som alle bekrefter vår overordnede vurdering av at oppryddingsprosjektet har gitt miljømessig gode resultater.  

- Vi har hatt mange pressemeldinger underveis og i etterkant av arbeidet som har redegjort for våre vurderinger og for resultater av arbeidet.   Alle de lederne og fagmedarbeiderne som har jobbet med denne saken hos oss i årenes løp, er dyktige fagfolk som har gjort sitt ytterste for å sikre forsvarlig og god saksbehandling for alle berørte parter, både tiltakshaver og dere som interesseorganisasjon.  

- Vi setter pris på miljøengasjement, og vi anerkjenner Neptune Network rett til fortsatt å være uenige med oss. Og så er vi glade for at vedkommende som langs fasaden vår kom trygt ned.»

 FRA TOPPEN - MOT TOPPENE:  Frank Hugo Storelv og Neptune Netwoork demonstrer mot dumping av gift i indre Oslofjord - utenfor 8. etasje hos Miljødirektoratet på Helsfyr i Oslo. Foto: Terje Pedersen, NTB Scanpix.
FRA TOPPEN - MOT TOPPENE: Frank Hugo Storelv og Neptune Netwoork demonstrer mot dumping av gift i indre Oslofjord - utenfor 8. etasje hos Miljødirektoratet på Helsfyr i Oslo. Foto: Terje Pedersen, NTB Scanpix. Vis mer