På Svolværgeita i rullestol:

Henger etter armene

For de fleste er turen opp Svolværgeita utfordrende nok. CP-rammede Harald Riise (37) ble båret opp av kompiser for å ta pull-ups mellom fjelltoppene.

VÅGALT STUNT: Her henger Riise mellom fjelltoppene. En fjelltopp som er for utfordrende for de fleste av oss å bestige. Ingenting kan stoppe ham. Foto: Privat/Fredrik Harper, Philip Halvorsen, Lofoten Film Collective.
VÅGALT STUNT: Her henger Riise mellom fjelltoppene. En fjelltopp som er for utfordrende for de fleste av oss å bestige. Ingenting kan stoppe ham. Foto: Privat/Fredrik Harper, Philip Halvorsen, Lofoten Film Collective. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Vi testet ut å frakte meg opp Svolværgeita i en terrenggående vogn, men fant fort ut av at det var tryggest å bære meg i en sekk hele veien, sier Harald Riise (37) til Dagbladet.

HENGER PÅ RYGGEN: Her henger Riise i sekken til kompisen. Målet er å komme opp på den massive fjelltoppen- som for flere av oss er utfordrende nok fra før. Foto: Privat/Fredrik Harper, Philip Halvorsen, Lofoten Film Collective.
HENGER PÅ RYGGEN: Her henger Riise i sekken til kompisen. Målet er å komme opp på den massive fjelltoppen- som for flere av oss er utfordrende nok fra før. Foto: Privat/Fredrik Harper, Philip Halvorsen, Lofoten Film Collective. Vis mer

Det virker som det er ingenting som kan stoppe Riise fra å oppnå sine drømmer. Turen opp den bratte fjellveggen, som vanligvis tiltrekker erfarne klatrere, tok han på strak arm.

Den nye dokumentaren «På kanten», skapt av Lofoten Film Collective, ga 15 unge filmskapere muligheten til å tolke hva «på kanten» betyr for dem.

Riise var en av dem som deltok, og tok utfordringen svært bokstavelig, og hang langt over kanten mellom fjelltoppene.

PAUSE: Veien opp var tung, men mest for assistene som bar han opp fjellet. Foto: Privat/Fredrik Harper, Philip Halvorsen, Lofoten Film Collective.
PAUSE: Veien opp var tung, men mest for assistene som bar han opp fjellet. Foto: Privat/Fredrik Harper, Philip Halvorsen, Lofoten Film Collective. Vis mer

- Svolværgeita-stuntet var spesielt. Mest fordi turen til toppen er betydelig mye mer krevende for mine assistenter enn for meg. De måtte bære drøye 50 kilo opp fjellet i en sekk, hele turen opp, sier Riise.

På toppen var det Riise sin tur til å prestere. Her hang han i en metallstang, med rullestolen festet til ham. Samtidig tok han pull-ups.

MELLOM TOPPENE: Her henger Harald Riise sammen med rullestolen sin, og tar pull-ups. Foto: Privat/Fredrik Harper, Philip Halvorsen, Lofoten Film Collective.
MELLOM TOPPENE: Her henger Harald Riise sammen med rullestolen sin, og tar pull-ups. Foto: Privat/Fredrik Harper, Philip Halvorsen, Lofoten Film Collective. Vis mer

Riise forteller at han ble støttet av et strålende sikkerhetsteam, og at alt av koordinering, teknisk planlegging og innkjøp av utstyr - var verdt det.

- Jeg er veldig fornøyd med stuntet og gleder meg til å sette nye mål, sier 37-åringen.

Riise forteller at de alle var godt forberedt før turen, og at det meste gikk som planlagt.

- Det var avgjørende å porsjonere kreftene slik at belastningen ble forsvarlig fordelt. Dette stiller krav til å kunne vurdere sin egen kapasitet, fortløpende og nøkternt sier Riise.

Kunne aldri gå

Riise ble født med diagnosen Cerebral Parese, og har aldri vært i stand til å gå. Dermed har han valgt å fokusere på hva han kan få til - istedenfor hva han ikke kan få til.

- Jeg har alltid hatt troen på å fokusere på det jeg er god i, framfor å legge mye tid og innsats i aktiviteter jeg bare delvis kan få til, sier Riise.

SPREKING: Til tross for sine utfordringer har Riise alltid vært sterk, til og med en av de sterkeste. Det er ingenting som kan stoppe han. Foto: Privat/ Miriam Lunde
SPREKING: Til tross for sine utfordringer har Riise alltid vært sterk, til og med en av de sterkeste. Det er ingenting som kan stoppe han. Foto: Privat/ Miriam Lunde Vis mer

Han forteller at stuntene hans handler om å bruke egen spisskompetanse til å oppleve mestring, spenning og eventyr.

- Det å sette meg stadig nye, og gjerne høyere mål, er en veldig givende prosess, som fyller dagene mine med mening og glede. Jeg vil gjøre drømmene mine til konkrete mål, og deretter målene mine til virkelighet.

Verdensrekordholder

Riise forteller at han elsker calisthenics - trening med egen kroppsvekt.

- Rullestolen er mer et symbol på min funksjonsnedsettelse, det er ikke noe som stopper meg, sier Riise.

FAVORITT ØVELSE: Riise elsker trening med egen kroppsvekt. Dette gjør han mer enn ti timer i uka. Foto: Privat
FAVORITT ØVELSE: Riise elsker trening med egen kroppsvekt. Dette gjør han mer enn ti timer i uka. Foto: Privat Vis mer

I januar 2021 tok han verdensrekord i den fysiske øvelsen «dead hang». I 16 minutter klamret han seg fast i en jernstang, og holdt kroppen strak.

Målet hans var å slå en rekord satt av en funksjonsfrisk mann. Den rekorden slo han med drøye to minutter.

- Det var veldig gøy å sette en offisiell Guinness Verdensrekord, uten at funksjonsnedsettelsen min var en del av konteksten. Jeg ønsker ikke å la min Cerebrale Parese definere meg som person og setter nok litt ekstra pris på å bli definert som idrettsutøver, uavhengig av funksjonsnivå, sier han.

Men veien til å bli en verdensrekordholder og stuntmann, har ikke bare vært enkel.

INGEN UNNSKYLDNINGER: Uansett vær og vind, kommer Riise seg på trening. Her ute i snøen, for å ta noen pull-ups. Foto: Privat
INGEN UNNSKYLDNINGER: Uansett vær og vind, kommer Riise seg på trening. Her ute i snøen, for å ta noen pull-ups. Foto: Privat Vis mer

- Skader og slitasje har flere ganger satt meg tilbake. Det er selvfølgelig frustrerende, men motgang er en naturlig del av prosessen når jeg søker nye rekorder og mål.

Under brukernavnet «vikingwheels» på Instagram deler han flere bilder og videoer fra hverdagen hans som verdensrekordholder. På kontoens hans får man innblikk i alt fra diverse utfordringer, til ekstreme stunts.

Her var målet å dra seg opp til toppen av ei bru - bare med bruk av armstyrke, men denne gangen svikta det tekniske - og stuntet lot seg ikke gjennomføre.


Riise setter seg stadig nye og høyere mål.

- Hvis jeg kan inspirere andre til å følge drømmene sine, uavhengig av hva livet måtte by på, er det veldig hyggelig, sier stuntmannen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer