Coronavaksine

Henger etter med vaksinering

Land som Tyskland, Island og Finland har vaksinert en betydelig større andel av befolkningen med første dose enn Norge.

ORIENTERTE: Helseminister Bent Høie orienterte om coronasituasjonen. Video: Dagbladet TV / Regjeringen.no Vis mer
Publisert

Rett over 30 prosent av befolkningen i Norge har fått minst én dose av coronavaksinen, viser tall fra Folkehelseinstituttet og Our World in Data som ble hentet ut mandag klokka 13.

Det betyr at Norge har vaksinert en betydelig mindre andel av befolkningen med minst én dose enn land som Island, Finland og Tyskland, som får vaksinene sine gjennom de samme EU-avtalene. Island har nemlig gitt vaksinen til 50 prosent av befolkningen, Finland har gitt til 44 prosent, mens Tyskland har gitt til 43 prosent.

Foto: Our World in Data
Foto: Our World in Data Vis mer

Skylder på AstraZeneca og Janssen

Statssekretær ved Helse- og omsorgsdepartementet, Saliba Andreas Korkunc, sier at dette i all hovedsak skyldes at Norge ikke bruker AstraZeneca-vaksinen eller Janssen-vaksinen.

- Hovedårsaken til dette er at verken AstraZeneca-vaksinen eller Janssen-vaksinen brukes i Norge. Dette er vaksiner som fortsatt benyttes av de fleste andre europeiske landene, sier Korkunc til Dagbladet.

Når kan du få vaksine?

Hvor gammel er du?

Har du en underliggende sykdom?

Er du helsepersonell?

Tempoet i vaksineringen er forskjellig rundt omkring i landet. Sjekk din kommunes hjemmeside for oppdatert status. Ingen data i testen sendes til Dagbladet.

Regjeringen har besluttet å ta AstraZeneca-vaksinen ut av det norske coronavaksinasjonsprogrammet som følge av forekomsten av svært sjeldne og alvorlige bivirkninger. Regjeringen har også besluttet å sette vaksinasjon med Janssen-vaksinen på pause, men samtidig tilby den til personer som ønsker å ta den. Helsedirektoratet jobber nå med hvilke retningslinjer som skal gjelde for dette tilbudet.

VAKSINEKØEN: Helseminister Bent Høie har takket nei til å komme fram i vaksinekøen. Reporter: Kjetil Kjær Andersland. Video: Jenny Emilie Aas Vis mer

- Skutt fart

Mandag ble det også klart at over én million norske innbygger har blitt fullvaksinert. Korkunc mener at vaksinasjonstempoet har skutt fart.

- Vaksinasjonstempoet i Norge har skutt fart, og vi forventer om lag 2,6 millioner vaksinedoser i juni og juli alene. Over 1,6 millioner nordmenn har nå fått minst én vaksinedose, noe som tilsvarer 38 prosent av den voksne befolkningen, sier Korkunc og fortsetter:

- Dersom alt går etter planen vi alle nordmenn over 18 år ha fått tilbud om første vaksinedose i månedsskiftet juli/august.

Folkehelseinstituttet har registrert en svært høy oppslutning om vaksinasjonsprogrammet blant personer i de eldre aldersgruppene. Dette kan også ha bidratt til at vaksinasjonsprogrammet tar noe lengre tid i Norge enn i andre land.

- Oppslutningen om vaksinasjonsprogrammet er svært godt, og vi forventer derfor å få høyere dekning totalt sett, sammenliknet med svært mange andre land.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer