Henger ut egen styreleder som «sterkt beruset»

Øistein Eriksen truer med søksmål etter detaljerte alko-påstånder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Styreleder i Det Norske Travselskap (DNT), Øistein Eriksen, truer sitt eget styre med injuriesøksmål etter at det ble lagt ut påstander på DNTs hjemmeside om Eriksens angivelige fyllehistorier mens han har vært på jobb.

«Under Copenhagen Cup i København 7.-8. juni opptrådte styreleder Øistein Eriksen sterkt beruset og kunne ikke ivareta sine representasjonsoppgaver for DNT. I de nærmeste dagene deretter var Eriksen utilgjengelig for styret og administrasjonen i DNT på sitt kontor på Bjerke travbane. Han ble til sist tatt hånd om av legevakt og politi», skriver DNT-styret.

Eriksen, som tidligere har vært landslagssjef i sykkel og president i Norges Cykleforbund skulle etter avtale med styret ta permisjon ut august.

- Nedkjørt og sliten

Det var mandag at Eriksen meddelte styret at han omgående overtar som styreleder igjen, melder Trav- og  Galopp-Nytt. 

Her er Eriksens versjon av det som skjedde på Charlottenlund travbane i København:

 - Jeg var nedkjørt og sliten etter mellomørebetennelse og lang tids hardt arbeidskjør. Sett i ettertid burde jeg vel ikke ha vært på dette oppdraget i København. Det er riktig at jeg tok noen øl, og jeg gikk fra representasjonslokalene fordi jeg følte meg sliten. Jeg tok en øl nede i spillehallen, og ble fotografert med mobilkameraet der av en nordmann, som sendte bildet til flere travsportsledere. Slik oppsto saken, sier Eriksen til Dagbladet.no.

Før helgen vedtok fungerende styreleder Nils Dagestad og de andre styremedlemmene - blant dem Norges ambassadør til Europådet Torbjørn Frøysnes - å innkalle til ekstraordinær generalforsamling for å bli kvitt sin egen styreleder gjennom de siste to årene.

Faksimile:  www.travsport.no
Faksimile: www.travsport.no Vis mer

Bråket startet da Eriksen, ifølge de andre styremedlemmene, skal ha vært full på jobb i København og seinere låst seg inne på sitt kontor på Bjerke travbane.

- Dette er en heksejakt jeg ikke har opplevd maken til etter mange år i organisasjonslivet. Skaden er allerede skjedd for meg og mine nærmeste, og hvis DNT-styret vil fjerne meg, blir det ekstraordinær generalforsamling, sier en pigg og kamplysten travleder Øistein Eriksen til Dagbladet.no mandag kveld.

Han har vært i kontakt med ledende advokater i organisasjonsrett som mener at de øvrige styremedlemmene ikke kan kaste lederen på egen hånd.

- Feilaktig

Og mandag sendte Eriksen et brev til DNT-styret med krav om at beskrivelsene av hans helsetilstand blir fjernet fra organisasjonens hjemmeside.

- Det ligger ute feilaktige og injurierende påstander. Uansett vil jeg i samråd med min advokat vurdere et injuriesøksmål, sier Eriksen til Dagbladet.no.

Styrets vedtak ble lagt ut lørdag ettermiddag etter et styremøte i Kristansand. Ved 22-tiden mandag lå beskrivelsene av styreleder Eriksen fortsatt på hjemmesiden.

Eriksen krever også fjernet påstander om at han skal ha representert DNT mens han var sykmeldt. Han krever også at styret ikke blandet seg opp i «adekvat behandling av Eriksens alkoholproblem».

Travlederen har selv godkjent at Dagbladet.no gjengir påstandene om ham.

- Dere må gjerne referere alle påstandene som er framsatt, skaden er allerede skjedd. Behandling av hvilket som helst helseproblem er et forhold mellom meg og helsepersonell - slik det er for alle andre borgere i dette landet, sier Eriksen til Dagbladet.no.

- Hvem som er sjef? Godt spørsmål

Nestleder Nils Dagestad overtok som fungerende styreleder i DNT da Eriksen ble permittert i juni.

- Jeg ble oppriktig lei meg da Eriksen ringte i dag og sa at han tiltrådte igjen. Jeg kan bare forholde meg til realitetene, sier Dagestad til Dagbladet.no seint mandag kveld.

Han bekrefter at styret gjorde et enstemmig vedtak om mistillit til sin egen leder.

- Vi hadde 26. august som arbeidsdato for ny generalforsamling, men vi vil forsøke å framskynde datoen for å få denne situasjonen unnagjort, sier Dagestad.

- Er det du eller Øistein Eriksen som er leder i Det Norske Travselskap nå?

- Det er et godt spørsmål, som jeg ikke kan svare på i kveld. Det er riktig at det bare er generalforsamlingen og ikke resten av styret som kan avsette styrelederen. Men Eriksen har heller ikke noe styre å forholde. Våre jurister er i gang med den vurderingen, og vi har forhåpentlig et svar tirsdag. Heldigvis er det ikke den tiden på året da de viktigste beslutningene må tas, sier Dagestad.

Trekker ikke fylleopplysninger

I følge Dagestad har det ikke vært noe tema å trekke tilbake bakgrunnen for styrevedtaket fra DNTs hjemmeside.

- Beskrivelsen er korrekt, slik vi har fått det kartlagt. Og det har vært episoder etter representasjonsoppgaven i København som gjør at resten av styret har mistet all tillit. Med det mener vi at Eriksen ikke har gjennomgått "adekvat behandling".

- Har styret i Det Norske Travselskap rett til å foreskrive medisinsk behandling?  

- Vi holder oss innenfor vårt mandag slik vi har formulert oss. Eriksen har ikke gjort noe med det vi var enige med han om.

Fikk bilder

Dagestad fikk bilder av Eriksen på København-tur til pc\'en hjemme på Voss.

- Jeg har ikke sjekket hvem de kom fra, jeg bare registrerte at de poppet opp på pc\'en, sier Dagestad.

Han og Eriksen er enige om en ting: både travsporten og spillet går så det suser om dagen, og at styrekonflikten er lite ønskelig.

Ville vrake Dagestad/Frøysnes

Det er bare tre måneder siden valgkomiteen i DNT ville vrake både Dagestad og Torbjørn Frøysnes, men gjorde helomvending i 12. time.

.

Verken Eriksen eller Dagestad har problemer med å erkjenne maktkanmpen i organisasjonen med 15 000 medlemmer.

TAR OPP KAMPEN: Det Norske Travselskaps styreleder Øistein Eriksen slår tibake mot sitt eget styre.Han krever alko-påstander fjernet fra sin egen organisasjons hjemmeside.
AMBASSADØR I FYLLEBRÅK: Norges ambassadør i Europarådet, Torbjørn Frøysnes, er også styremedlem i Det Norske Travselskap. Lørdag var han med på et vedtak om å kreve sin egen styreleder fjernet gjennom ekstraordinær generalforsamling i DNT. Her fra våren 2004, da Frøysnes overtok formannsklubba i Europarådet.