Henges sakte i heisekran

Iran henretter med kran, så det tar flere minutter før de dør.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OPPROP.NO: Stopp dødsdommen mot par dømt for utroskap

(Dagbladet.no): Siste kjente offer for offentlig henging døde for fire dager siden, da iranske myndigheter den 24. juni henrettet en mannlig fange. 22. juni ble en mann hengt i det vestlige Iran, og 20. juni henrettet myndighetene en mann sør i landet. 19. juni ble en kvinne hengt i Gorgan, og 14. juni ble fem menn hengt i et fengsel i Teheran. Også 12. og 11. juni ble to menn hengt. Lista over henrettelser følger dagene videre bakover.

Dette gjelder bare dem som er dekket av iranske medier, Amnesty frykter mørketallene.

De bildene som når omverdenen viser unge menn, enten med bind for øynene, eller med blikket rettet mot folkemengden. Og ofte ser en at renneløkka er festet i heisekraner. De faller ikke, men løftes opp fra bakken, noe som betyr at henrettelsen tar tid. Det kan ta flere minutter før døden inntreffer.

- Det er en metode vi ser ofte. Det er forferdelig, henrettelsen varer mye lenger fordi en dør av kvelning, ikke av at nakken brekker. Jeg har hørt rapporter om folk som har ristet og hatt krampe i flere minutter etter at de ble heiset opp, sier Mahmood Amiry-Moghaddam, medisinsk forsker ved Universitetet i Oslo og menneskerettighetsaktivist.

Han følger iransk media, og kartlegger henrettelser i samarbeid med Amnesty International.

Pulsårene snøres

Torleiv Rognum, professor ved Rettsmedisinsk institutt i Oslo, forklarer at henging med kran utsetter dødstidspunktet med flere minutter.

Henges sakte i heisekran

- Det er to dødsmekanismer ved henging. Når de faller dypt vil et nakkebrudd føre til at en dør momentant. Om en ikke opplever et dramatisk fall, men blir heist opp med kran, er det blodårer som klemmes og luftveier som kommer i klem som fører til at en først svimer av og så dør, sier Rognum til Dagbladet.no.

- Du vil nok miste bevisstheten ganske fort. Om du henger med hele kroppstyngden vil pulsårene snøres, og da mister du bevisstheten i løpet av få sekunder. Men døden inntreffer først innen noen minutter, sier Rognum.

Rettsmedisineren er imot dødsstraff, og anser alle henrettelsesmetoder som grusomme. Likevel er henging fra kran om mulig hakket verre enn andre metoder, mener han.

- Dødsstraff er tvers igjennom utrivelig. Det er frastøtende og umenneskelig, og henging er en svært barbarisk metode. Både henging med kran og metoden hvor personen faller er grusomme, men de skjer jo raskere om nakken brekker, sier Rognum.

Sprer frykt

Amiry-Moghaddam forteller at offentlig henrettelser skjer hyppigere i perioder med mye opptøyer.

- Målet er å spre frykt, og henrettelsene skjer ofte på torg og andre samlingssteder. I fjor så vi store opptøyer i Ahwaz, og i ukene som fulgte var det en rekke offentlige henrettelser i byen, sier Amiry-Moghaddam til Dagbladet.no.

Etter opptøyene i Teheran tidligere i uka, hvor sinte iranere protesterte mot bensinrasjoneringen, frykter Amiry-Moghaddam en bølge av nye henrettelser.

- Opptøyene kan føre til at myndighetene foretar flere offentlige henginger, sier menneskerettighetsaktivisten.

Steining

Ifølge Amnesty topper Iran statistikken over henrettelser.

- Kina har også høye tall, men om en ser på befolkningstallet er Iran en klar nummer én, sier Amiry-Moghaddam.

Også steining praktiseres i landet, tross massive protester fra verdenssamfunnet. De lovte i 2002 å stanse steining av kvinner, etter samtaler med EU. I 2003 lovte Ayatollah Mahmud Hashemi-Shahrudi EUs utenrikskommisær Chris Patten å erstatte steining med andre straffmetoder, men heller ikke dette løftet ble etterfulgt.

Siste offer for den brutale henrettelsesmetoden skulle være Mokarrameh Ebrahimi (43) og mannen hun for 16 år siden fikk barn utenfor ekteskap med. Steiningen ble utsatt, og Stortingets utenrikskomité overleverte tirsdag et opprop fra Dagbladet.nos lesere som krever at regimet opphever dødsstraffen mot de to og avlyser steiningen. Ifølge Utenrikskomiteen har Iran uttalt at de er i gang med å avskaffe steining i landet. Om løftet følges opp med handling denne gang gjenstår å se.

Hittil har over 21 000 mennesker skrevet under på oppropet for å stanse steiningen av Ebrahimi og mannen hun fikk barn med. Skriv under her.

PISKET OG HENGT I HEISEKRAN: Mohammeed Bijeh ble dømt til pisking og henging for voldtekt og drap av 16 barn. Henrettelsen fant sted i 2005.
HENGT I ALL OFFENTLIGHET: 29. september 2002 ble Payam Amin og fem andre voldtektsdømte hengt offentlig i Teheran.