Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Henges ut i Danmark

Hennes far «kigger ofte lidt for dybt i flasken». Videre kan vi lese at «hun havde stribevis af kærester, langt de fleste var kriminelle - og stofmisbrugere. En af dem blev ved et uhell far til hendes lille sønn». Jo da, danskene flesker til i sin utgave av boka om Mette-Marit.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- De har gått over streken, sier bokas forfatter, den norske Se og Hør-reporteren Håvard Melnæs. Innholdet mellom permene til boka «Mette-Marit. Prinsesse mot alle odds» skal være likt.

Det er i baksideteksten at den danske utgivelsen skiller seg fra den norske.

Appetittvekker

På baksiden av boka som - sammen med ukebladet Ude og Hjemme - finner veien til hele 185000 danske husstander, står følgende å lese om Mette-Marit:

«Hendes far er førtidspensjonist, og kigger ofte lidt for dybt i flasken. (...) Selv færdedes hun i flere år hjemmevant i det kriminelle miljø både i hjembyen Kristiansand og i Oslo. Her var det lige så almindeligt at bruge kokain og ecstasy som at drikke øl. Hun havde stribevis af kærester, langt de fleste var kriminelle - og stofmisbrugere. En av dem blev ved et uheld far til hendes lille søn.»

Avviser kritikken

- Danskene har ikke dekning for å hevde verken at Mette-Marits far er alkoholisert, at flere av ekskjærestene var kriminelle og stoffmisbrukere - eller at en av dem ved et uhell ble far til hennes barn. Og den narkorelaterte metaforen «stribevis af kærester» er billig, mener Håvard Melnæs.

Sjefredaktør Knud Sonesen i Ude og Hjemme avviser forfatterens kritikk:

- Melnæs skriver at Mette-Marits far gjerne tar seg en øl klokka 10 om morgenen. Om hennes tidligere kjærester heter det at de har et omfattende rulleblad. Det heter også at mange av dem har vært misbrukere av LSD og andre stoffer. Om graviditeten står det at Marius' far fikk sjokk da Mette-Marit, tre måneder etter et kortvarig forhold, ringte og sa hun var gravid. Det må kunne kalles et «uhell», slår Sonesen fast. Han legger til:

- Vi har ikke drevet research. Vi har bare oversatt ei bok.- Dette ønsker vi ikke å kommentere, sier informasjonsrådgiver Sven Gj. Gjeruldsen ved Slottet.

<B>OVER STREKEN? Kronprinsesse Mette-Marit må tåle en rekke tøffe beskyldninger i forbindelse med den nye bokoversettelsen. Bladforlaget som står for oversettelsen, mener de har sitt på det tørre. Bildet er fra kronprinsbryllupet.
Hele Norges coronakart