Henges ut som «den laveste fellesnevneren»

Anders Fogh Rasmussen hånes i tyske medier før han tiltrer som NATOs generalsekretær.

OMSTRIDT: Anders Fogh Rasmussen har vært omstridt, både for sin rolle i karikaturstriden, i sin støtte til Irak-krigen og for sin motstand mot tyrkisk EU-medlemskap. Fredag blir han NATOs nye generalsekretær. Foto: AP Photo/Kirsty Wigglesworth/SCANPIX
OMSTRIDT: Anders Fogh Rasmussen har vært omstridt, både for sin rolle i karikaturstriden, i sin støtte til Irak-krigen og for sin motstand mot tyrkisk EU-medlemskap. Fredag blir han NATOs nye generalsekretær. Foto: AP Photo/Kirsty Wigglesworth/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet): Fredag tiltrer Anders Fogh Rasmussen som NATOs 12. generalsekretær.

Danmarks tidligere statsminister får imidlertid en kjølig mottakelse av det anerkjente tyske ukemagasinet Der Spiegel. Under tittelen «Den ønskede middelmådigheten» blir Fogh Rasmussen omtalt på følgende på måte:

- En konservativ politiker, som i dette egentlige liberale landet har ført en innvandringsfiendtlig politikk. Han var den laveste fellesnevneren alle kunne bli enige om, skriver Der Spiegel.

- Ikke militærekspert
Artikkelen nevner forøvrig vår egen utenriksminister Jonas Gahr Støre som en av kandidatene som kom til kort overfor Fogh Rasmussen. Dansken må nå tåle at det settes store spørsmålstegn ved hans kvalifikasjoner for toppjobben i NATO.

- At han studerte økonomi og ikke er militærekspert ser heller ikke ut til å bekymre noen, skriver Der Spiegel, og kritiserer vel så mye NATO-landenes valg som militæralliansens påtroppende leder.

Fogh Rasmussen overtar generalsekretærjobben etter Jaap de Hoop Scheffer i en tid da NATO står overfor store utfordringer i Afghanistan. Juli har vært den dødeligste måneden for USA og NATO-styrkene i Afghanistan-krigen til nå, og det med under en måned til valget går av stabelen.

Omstridt
Også for britiske styrker har det vært den dødeligste måneden på seks år med 20 døde. Det får storaviser som The Times til å skrive på lederplass i dag at de krever nye virkemidler i krigen mot Taliban.

Da diskusjonen rundt hvem som skulle bli ny generalsekretær pågikk, ble danskenes engasjement i Sør-Afghanistan trukket fram som et viktig argument som veide i Fogh Rasmussens favør.

Det samme gjaldt den danske statsministerens støtte til den USA-ledete Irak-invasjonen.

Men da NATO-landene skulle bli enige om ny generalsekretær truet Tyrkia med å blokkere for Fogh Rasmussens muligheter. Hans rolle i karikaturstriden og Danmarks motstand mot tyrkisk EU-medlemskap var noen av argumentene Tyrkia trakk fram.

Her hjemme er Fogh Rasmussen blitt kritisert på kommentatorplass som Bush-puddel og en som mangler samarbeidsforståelse og den nødvendige innsikt i vår tids viktigste spørsmål.

MUHAMMED-KARIKATURENE: Pakistanske fundamentalister brenner en dukke som skal forestille Fogh Rasmussen og det danske flagget for å markere sin motstand mot at Muhammed-tegningene ble trykket på nytt. Foto: AP Photo/Khalid Tanveer/SCANPIX
MUHAMMED-KARIKATURENE: Pakistanske fundamentalister brenner en dukke som skal forestille Fogh Rasmussen og det danske flagget for å markere sin motstand mot at Muhammed-tegningene ble trykket på nytt. Foto: AP Photo/Khalid Tanveer/SCANPIX Vis mer