Henges ut som sjefsmobber i ny bok

Generalsekretær Marianne Grønner i Dysleksiforbundet visste ingenting.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I en ny bok som lanseres denne måneden, henges generalsekretær Marianne Grønner i Dysleksiforbundet ut som sjefsmobber.

I boka beskriver tillitsvalgt og medarbeider Ellen Strøm «en kamp på liv og død, i alle fall når det gjelder menneskeverd». Strøm har vært sykmeldt fra jobben på forbundskontoret i halvannet år.

bokas hjemmeside beskrives den som en kriminalroman der Strøm går fra offerrollen til personlig vekst. Den innledes med forholdene hun opplevde i Dysleksiforbundets kontor på Youngstorget der hun angivelig ble utsatt for grov mobbing og de verste hersketeknikker.

I boka identifiseres og beskrives generalsekretær Grønner særdeles skarpt. Uten at hun selv er blitt konfrontert med eller fått imøtegå en eneste av påstandene. Hun visste ikke en gang at det var skrevet bok. Også andre ansatte på kontoret identifiseres.

Skrevet av prest

Det er lederutvikler og tidligere prest og sjelesørger Jan P. Hagberg som har forfattet boka sammen med den tidligere tillitsvalgte og det angivelige mobbeofferet Ellen Strøm. Han har kjent Strøm i halvannet år og tilbyr forøvrig konsulenttjenester innen lederskapsutvikling for norske selskaper.

Boka gis ut på Kolofon forlag 9. februar og har et opplag på 2000 eksemplarer.

Verken forfatter eller forlag har noen betenkeligheter om å identifisere og henge ut Dysleksiforbundets leder som sjefsmobber selv om hun ikke er blitt konfrontert med påstandene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Ingen sannheter

LANSERER BOK: Det er forfatter og tidligere prest Jan P. Hagberg som sammen med Ellen Strøm (på bokomslaget)har skrevet boka der Dyslektikerforbundets generalsekretær henges ut. Foto: Privat
LANSERER BOK: Det er forfatter og tidligere prest Jan P. Hagberg som sammen med Ellen Strøm (på bokomslaget)har skrevet boka der Dyslektikerforbundets generalsekretær henges ut. Foto: Privat Vis mer

- Det er ingen sannheter i boken. Det er Ellens subjektive oppfatning av et arbeidsforhold, og således ikke sann med mindre den er sann. Jeg som forfatter er hennes venn, og dermed også subjektiv, sier Jan P. Hagberg til Dagbladet.no. Han innrømmer å aldri har møtt eller snakket med Grønner.

- Hvordan kan dere da henge ut Grønner som sjefsmobber uten at hun har blitt konfrontert med disse påstandene?

- Jeg så ingen grunn til å kontakte henne om dette, og kan ikke skjønne at dette er etisk betenkelig. Jeg har ingen betenkeligheter med å løfte denne saken ut i det offentlige rom, svarer forfatteren. Han mener boka ikke må oppfattes som en dokumentar, men som prosa.

- De som leser boka må ikke oppfatte den som sann, men som det Ellen opplevde som sant. Og hennes opplevelser i Dysleksiforbundet er ikke det viktige i boka, men hvordan hun gikk i gulvet og reiste seg etterpå, sier Hagberg til Dagbladet.no.

Han sier den angivelige mobbingen på kontoret i Oslo strekker seg over to-tre kapitler i boka, og således «bare» er en liten del av det boka handler om.

At boka selv bidrar til uthenging og mobbing av Grønner er han ikke enig i.

Det har foreløpig ikke lykkes Dagbladet.no å komme i kontakt med Ellen Strøm.

- Vil ha granskning

Henges ut som sjefsmobber i ny bok

Forfatteren sier derimot at de ønsker at boka skal utløse en granskningskommisjon nedsatt av Dysleksiforbundet for å finne ut hva som er sant. Samtidig skjønner han at noen kan reagere på utgivelsen.

- Noen personer vil nok reagere. Mange vil kjenne seg igjen og føle seg frigjort. Men hvis måten vi har gjort det på er riv ruskende gal, får vi ta ansvaret for det. Marianne Grønner får eventuelt komme til orde hvis vi trykker opp et nytt opplag, sier forfatteren.

- Ikke vårt ansvar

Forlaget Kolofon har heller ingen betenkeligheter med å gi ut boka, og legger alt ansvar over på forfatteren.

- Dette er Hagberg og Ellen Strøms verk. Vi er bare en katalysator. Det er ikke vi som står ansvarlig. Hagberg og Strøm sitter på alle rettighetene, sier forlagsdirektør Alf Egil Bergli.

Han beskriver forlagets rolle for å være som et «litt avansert trykkeri». Bergli sier det ville vært annerledes om de ønsket boken utgitt på datterforlaget Koloritt. Han har lest boka, men sier han ikke visste at verken Dysleksiforbundet eller generalsekretæren er informert om innholdet i boka.

- Det ville ha vært en annen prosess fra vår side hvis den ble utgitt på Koloritt. Her må du snakke med Hagberg, sier forlagsdirektøren.

- Veldig lei meg

Generalsekretær Marianne Grønner i Dysleksiforbundet bekrefter overfor Dagbladet.no at hun inntil for to uker siden ikke hadde noen anelse om at hun nå skal henges ut som sjefsmobber i en ny bok. Det var via forfatterens egen markedsføring - der utdrag fra boka spres i en kjedemail - Grønner fikk vite at hun angivelig skal ha ødelagt sin kollega med mobbing og hersketeknikker - og at dette har blitt til en bok.

- Vi har ikke sett mer enn disse utdragene fra boken, og jeg syns det er vanskelig å si så mye uten å ha lest boka, sier Grønner til Dagbladet.no.

- Jeg har aldri ant at Ellen følte seg mobbet på jobben. Jeg er veldig lei meg for at hun har opplevd det sånn og hatt det så vondt. Jeg opplevde henne som en veldig vennlig og hyggelig person, understreker hun.

- Jeg håper bare forbundet ikke tar skade av dette, sier hun.

- Kjenner oss ikke igjen

Grønner sier saken ble tatt opp i et styremøte i Dysleksiforbundet forrige uke. Der ble det besluttet at styremedlem Håkon Askeland fra Bergen håndterer saken på forbundets vegne.

- Vi kjenner oss ikke igjen i den virkeligheten som beskrives, men kan lite gjøre med Ellen Strøms subjektive opplevelse. Og de utdragene vi har sett bryter nok ikke med ytringsfrihetens grenser i forhold til å kunne gjøre noe med selve utgivelsen. Men vi beklager veldig sterkt at vi ikke har fått anledning til å gjøre noe med denne situasjonen. Vi skulle så gjerne ha ryddet opp hvis Ellen Strøm hadde gjort oss oppmerksomme på situasjonen hun opplevde, sier Askeland til Dagbladet.no.

Han mener bokutgivelsen nå gjør både Ellen Strøm og generalsekretær Marianne Grønner til tapere i saken.

- Denne saken er ikke god for noen Det er vanskelig for meg å forstå motivet og agendaen for denne utgivelsen. Styret har ikke vedtatt noen strategi, men forstår at medieomtalen rundt denne boken vil være skadelig for forbundet. Det er beklagelig, sier han.

HENGES UT: I bokutdraget som nå verserer både i kjedemail og på bokas egne nettsider fremstilles Dysleksiforbundets generalsekretær Marianne Grønner (Innfelt) som en sjefsmobber.