SJOKKFUNN: Afghanerne driver med systematisk tortur av fanger, ifølge ny sjokkrapport. Norske styrker har overlatt flere til afghanske myndigheter, men mistenker ikke at disse har blitt utsatt for tortur. Her fra Pul-e Charkhi-fengselet i Kabul. Illustrasjonsfoto: AP Photo/Musadeq Sadeq/Scanpix
SJOKKFUNN: Afghanerne driver med systematisk tortur av fanger, ifølge ny sjokkrapport. Norske styrker har overlatt flere til afghanske myndigheter, men mistenker ikke at disse har blitt utsatt for tortur. Her fra Pul-e Charkhi-fengselet i Kabul. Illustrasjonsfoto: AP Photo/Musadeq Sadeq/ScanpixVis mer

- Hengt etter hendene, får vridd kjønnsorganene og blir slått av kabler

Afghansk politi driver med systematisk tortur av fanger, ifølge ny sjokkrapport fra FN. Norske styrker har overlatt flere, men mener de ikke har blitt torturert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fanger blir hengt etter hendene, slått med kabler og i enkelte tilfeller blir kjønnsorganene vridd til de mister bevisstheten mens de holdes fengslet av afghansk politi (ANP) og etterretningstjeneste, ifølge en rapport publisert av FN i dag.

Den 74 sider lange rapporten mener at de har funnet bevis for «et klart mønster og praktisering av systematisk tortur og mishandling» i minst 47 ulike fengselsanlegg i 24 provinser.

Vestlig samarbeid Sjokkfunnene kommer samtidig som de norske styrkene og våre allierte jobber med at afghanerne skal overta makta i landet. Funnene fra sjokkrapporten omfatter ikke Faryab provins, der størstedelen av de norske soldatene tjenestegjør.

Mishandlingen av fangene skal ha blitt avslørt samtidig som vestlige mentor-grupper jobbet tett med afghanerne med ansvar for fengselsanleggene.

Blant annet skal en mann ha innrømmet at han jobbet for Taliban etter at han ble fysisk mishandlet i flere dager og med elektrisk sjokk.

Sluttet å overgi fanger Nato fikk se et tidlig utkast av den sjokkerende FN-rapporten i forrige måned, og sluttet som følge av funnene å overgi sine fanger til afghanerne.

Også afghanske myndigheter skal ha kommet med lovnader da de fikk presentert rapporten.

- Vi tar denne rapporten svært alvorlig, sier underdirektør Shaida Abdali ved Afghanistans nasjonale sikkerhetsråd til New York Times.

- Vår regjering, og spesielt vår president, har tatt et svært tydelig standpunkt når det gjelder beskyttelse av alles menneskerettigheter, menneskelighet, overalt og spesielt i fengsler, sier Abdali videre.

Erkjenner «mangler» Regjeringen i Afghanistan har kommet med en lengre uttalelse til rapporten, der etterretningstjenesten benekter bruk av elektrisk sjokk, trusler om voldtekt og vridning av kjønnsorganer.

I uttalelsen erkjente myndighetene likevel at det finnes «mangler» i et krigshejet land som stadig blir utsatt for selvmordsangrep og andre former for terror.

Afghanske myndigheter har nå satt ned en granskningsgruppe for å se på problemet. Spesielt «Department 124» får gjennomgå i rapporten, og der skal flere personer ha fått sparken.

Av de 324 fangene FN har intervjuet, ble 89 av dem overgitt til afghanske myndigheter fra internasjonale militære styrker.

«Norske» fanger overlatt til afghanerne Fanger norske styrker har tatt blir overlatt til afghanerne.

- Vi opererer sammen med afghanske styrker hele tiden. Vi har tidligere tatt en del fanger, og disse blir overlatt til afghansk rettsvesen, sier kommunikasjonssjef John Espen Lien ved Forsvarets Operative Hovedkvarter til Dagbladet.

- Disse fangene får oppfølging av norske myndigheter ved den norske ambassaden i Kabul. Vi bistår ambassaden ved å besøke dem i fengsel, sier Lien.

Oberstløytnant Lien sier at de ikke har mistenkt tortur.

- Rapporten som du beskriver har svært lite fra Nord-Afghanistan, og ingenting fra Faryab.