- Hengt fordi jeg så på TV

Tenåringsbruden til den voldstiltalte forskeren forklarte seg i retten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) Med følge fra en ansatt på krisesenteret, forklarte en tydelig nervøs ungjente seg i sal 327 i Oslo tingrett dag. Den voldstiltalte forskeren i 30-årene følger forklaringen fra benken bak henne.

Han er satt på tiltalebenken for å ha mishandlet sin kone fra Bangladesh på det groveste. Som Dagbladet.no skrev i desember underviser den voldstiltalte mannen i likestilling ved en utdanningsinstitusjon i Oslo.

I går forsøkte han å overbevise dommerne om at kona lyver om mishandlingen han skal ha utsatt henne for.

I dag var det konas tur til å forklare seg. I retten i formiddag forklarer hun at mannen hengte henne fra takbjelkene i leiligheten i Oslo to ganger.

- Siste gang hengte han meg opp etter bena, fordi jeg hadde sett på TV, sier hun så lavmælt at tolken flere ganger må be henne snakke høyere for at han skal forstå henne.

- Hvordan gjorde han dette? spør aktor Richard Beck Pedersen.

- Om morgenen gikk han på jobben. Han kom hjem på dagen i 12-tiden og så at jeg så på TV. Så han kjeftet på meg og kastet meg ut av leiligheten, forklarer jenta.

Ba ham unnskylde

HENGT I TAKBJELKENE: Kvinnen skal ha blitt hengt opp i takbjelkene i bakgrunnen på dette bildet. Foto: Politiet
HENGT I TAKBJELKENE: Kvinnen skal ha blitt hengt opp i takbjelkene i bakgrunnen på dette bildet. Foto: Politiet Vis mer

Hun satte seg i trappeoppgangen utenfor å tryglet ham om å slippe henne inn igjen. Hele dagen satt hun utenfor, før han på kvelden slapp henne inn igjen.

- Han sa at klokken ni skulle han se på nyhetene. Etterpå skulle jeg henges fra taket, forklarer jenta.

- Jeg ba ham unnskylde meg og sa at jeg ikke skulle se på TV mer. Så sa han at han hadde laget forbud for meg mot å se på TV, men alikevel så jeg på TV hver dag. Så klokken ni om kvelden hengte han meg i taket. I stua hengte han meg opp med bundede ben. Han bandt bena mine og hengte meg opp, forklarer hun lavmælt mens hun holder et fast grep i vitneboksen foran seg.

I retten viser hun frem et tydelig arr nederst på venstre ankel for å bekrefte historien.

Tenåringsbrud

Ifølge tiltalten skal mishandlingen ha skjedd i perioden fra 18. mars til 24. august i fjor. Ifølge politiet skal han ha brukt forskjellige slagredskaper ved voldsutøvelsen.

- Tiltalen gir et bilde om utspekulert vold over en periode. Vi har blant annet beslaglagt ulike reimer som vi mener han kan ha brukt, sier politiadvokat Beck Pedersen til Dagbladet.

Den unge kvinnen har ti års skolegang og kommer fra en fattig familie. Hun så for seg en sikker framtid i Norge. 18. januar 2005 giftet hun seg i Dahka med den fremmadstormende akademikeren som bodde i vesten.

Usikker alder

I retten i dag var det tvil om hvor gammel jenta egentlig var da hun kom til Norge 18. mars 2006. I begynnelsen av vitneforklaringen sier hun at hennes fødselsdato er 29. juli 1985.

- Er du sikker på at det er fødselsdatoen din? spør aktor.

- Nei, jeg vet ikke om det er riktig.

- Hvor har du fått vite datoen fra?

- Da passet mitt ble laget i Bangladesh, ga mannen min den datoen.

Fra benken bak rister tiltalte på hodet.

- Betyr det at før du fikk det passet visste du ikke når du var født?

- Mannen min sa at hvis jeg ikke var 18 år, så kunne han ikke bo sammen med meg.

- Betyr det at du er født seinere enn 1985?

- Ja.

- Vet du når?

- 1988 eller 1989.

- Hvorfor tror du det?

- Foreldrene mine sa at jeg ble født i 1988 eller 1989, forklarer jenta.

Den unge jenta bor nå på hemmelig adresse på Østlandet. Hun har et dårlig nettverk i Norge, og føler seg svært alene, får Dagbladet opplyst.

TILTALT: Den voldstiltalte forskeren i 30-årene ristet på hodet da kona forklarte seg i dag.