Hengt over bål og fikk krok gjennom magen

Shin Dong-hyuk er den eneste som har klart å flykte fra en totalkontrollsone i Nord-Koreas beryktede fangeleire.

FLYKTET: Shin Dong-hyuk ble født i en av Nord-Koreas beryktede fangeleirer og ble først fri da han rømte som 22-åring. Nå har Shins historie blitt bok. Foto: REUTERS/Jacky Naegelen
FLYKTET: Shin Dong-hyuk ble født i en av Nord-Koreas beryktede fangeleirer og ble først fri da han rømte som 22-åring. Nå har Shins historie blitt bok. Foto: REUTERS/Jacky Naegelen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I en alder av 14 år ble Shin Dong-hyuk torturert fordi moren og broren hadde prøvd å flykte fra en av Nord-Koreas beryktede fangeleire.

Etter å ha blitt bundet på armer og ben ble han hengt over et brennende bål. Ved et annet tilfelle ble han straffet av en av vaktene for å ha mistet en symaskin i gulvet. Vakten kuttet av en av fingertuppene hans.

Det er ikke kjent at noen andre en Shin har klart å flykte fra en av de såkalte «totalkontrollsonene» i fengslene. Nå har historien om hans 22 år i fangenskap blitt bok.

Fanger som sitter i de strenge kontrollsonene har lite håp om å noensinne slippe ut. De blir ikke, som andre fanger, undervist i landets ideologi og lærer ingenting om regimet eller dets ledere.

Shin hadde derfor aldri hørt navnene Kim il-Sung eller Kim Jong-il før han klarte å flykte fra fangenskapet.

Sammenligner med Holocaust Shins far ble arrestert og fengslet fordi han hadde brødre som hadde flyktet fra landet. Shin ble født i leiren, som huser rundt 15 000 fanger, og måtte i 22 år lide for foreldrenes «synder».

- Mange i dette rommet vil nok nøle med å sammenligne noe som helst med Holocaust. Hitler drepte mennesker med annen etnisitet og rase. Men Kim il-Sung og Kim Jong-il lar sitte eget folk sulte og utsetter dem for grusom tortur. Bare fordi folk ikke kan se dette, synes de det er vanskelig å tro at det faktisk skjer. Mange tror dette er noe som skjedde før, og som nå kan glemmes, men denne formen for folkemord er i i full gang, sier han til britiske The Telegraph.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer