Hengt over bål og fikk krok gjennom magen

Shin Dong-hyuk er den eneste som har klart å flykte fra en totalkontrollsone i Nord-Koreas beryktede fangeleire.

FLYKTET: Shin Dong-hyuk ble født i en av Nord-Koreas beryktede fangeleirer og ble først fri da han rømte som 22-åring. Nå har Shins historie blitt bok. Foto: REUTERS/Jacky Naegelen
FLYKTET: Shin Dong-hyuk ble født i en av Nord-Koreas beryktede fangeleirer og ble først fri da han rømte som 22-åring. Nå har Shins historie blitt bok. Foto: REUTERS/Jacky NaegelenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I en alder av 14 år ble Shin Dong-hyuk torturert fordi moren og broren hadde prøvd å flykte fra en av Nord-Koreas beryktede fangeleire.

Etter å ha blitt bundet på armer og ben ble han hengt over et brennende bål. Ved et annet tilfelle ble han straffet av en av vaktene for å ha mistet en symaskin i gulvet. Vakten kuttet av en av fingertuppene hans.

Det er ikke kjent at noen andre en Shin har klart å flykte fra en av de såkalte «totalkontrollsonene» i fengslene. Nå har historien om hans 22 år i fangenskap blitt bok.

Fanger som sitter i de strenge kontrollsonene har lite håp om å noensinne slippe ut. De blir ikke, som andre fanger, undervist i landets ideologi og lærer ingenting om regimet eller dets ledere.

Shin hadde derfor aldri hørt navnene Kim il-Sung eller Kim Jong-il før han klarte å flykte fra fangenskapet.

Sammenligner med Holocaust Shins far ble arrestert og fengslet fordi han hadde brødre som hadde flyktet fra landet. Shin ble født i leiren, som huser rundt 15 000 fanger, og måtte i 22 år lide for foreldrenes «synder».

NEKTER FOR AT LEIRENE FINNES: Nordkoreanske myndigheter fortsetter å nekte for at de beryktede fangeleirene finnes. Foto: AFP PHOTO / KCNA / KNS
NEKTER FOR AT LEIRENE FINNES: Nordkoreanske myndigheter fortsetter å nekte for at de beryktede fangeleirene finnes. Foto: AFP PHOTO / KCNA / KNS Vis mer

- Mange i dette rommet vil nok nøle med å sammenligne noe som helst med Holocaust. Hitler drepte mennesker med annen etnisitet og rase. Men Kim il-Sung og Kim Jong-il lar sitte eget folk sulte og utsetter dem for grusom tortur. Bare fordi folk ikke kan se dette, synes de det er vanskelig å tro at det faktisk skjer. Mange tror dette er noe som skjedde før, og som nå kan glemmes, men denne formen for folkemord er i i full gang, sier han til britiske The Telegraph.

29-åringen har fortsatt store arr hvor en krok ble tvunget gjennom magen for å hindre ham i å gjøre motstand mens han ble torturert. Han ble tvunget til å se på da moren og broren ble henrettet og dusinvis av andre henrettelser hvert eneste år. Også Shins kusine døde i leiren, etter å ha blitt voldtatt av vaktene.

Det var Park, en av de andre fangene, som første gang fortalte Shin om verdenen utenfor «Camp 14». Vaktene hadde gitt Shin beskjed om å spionere på Park, men de to ble raskt venner og Park delte ofte det lille han hadde av mat med Shin.

Til tross for at fanger som ble fersket i å snakke om livet utenfor murene kunne bli skutt på stedet, fortsette Park å fortelle sine historier. De to kompisene ble til slutt enige om å prøve å flykte mens de var ute for å hente ved i skogen.

Måtte forlate vennen Shin klarte mot alle odds å komme seg ut gjennom et piggtrådgjerde, men måtte forlate Park, som ble liggende livløs etter å ha fått støt av det elektriske gjerdet. Shin vet fortsatt ikke hva som skjedde med Park eller hans far, som også var i leiren. 

Utenfor murene gikk folk fritt rundt, og Shin trodde først han var tilbake i leiren og innbilte seg ting. Han beskriver følelsen som å bli truffet av lynet: han forstod hva frihet var, han var i «paradis». Det var ikke før han forlot Nord-Korea at hans syn på frihet atter en gang ble drastisk endret.

Lenge var minnene fra fengselet for smertefulle å snakke om. I boka, skrevet av den amerikanske journalisten Blaine Harden, dokumenteres Shens liv i leiren i detalj. Shens beskrivelser av Kaechon-fengselet stemmer overens med nyere satelittbilder hvor man ser de elektriske piggtrådgjerdene snirkle seg rundt leiren. Nordkoreanske myndigheter fortsetter å nekte for at konsentrasjonsleirene eksisterer.

TORTURERT: Shin Dong-Hyuk er den eneste kjente personen som har klart å flykte fra en av totaltkontrollsonene i et nordkoreansk fengsel. Her viser han arrene han fikk da han rømte under en pressekonferanse i Seoul i 2007. Foto: AFP PHOTO/JUNG YEON-JEFoto: AFP PHOTO/JUNG YEON-JE
TORTURERT: Shin Dong-Hyuk er den eneste kjente personen som har klart å flykte fra en av totaltkontrollsonene i et nordkoreansk fengsel. Her viser han arrene han fikk da han rømte under en pressekonferanse i Seoul i 2007. Foto: AFP PHOTO/JUNG YEON-JEFoto: AFP PHOTO/JUNG YEON-JE Vis mer

- Denne boka er en god måte å forstå Nord-Korea som en totalitær stat, endre på svikten i vestlig diplomati, og å ta opp disse leirene og den utrolige grusomheten under enhver samtale med landet. Men dette er ikke en politisk bok, det er en historie, og ideen er å bruke den til å nå folks hjerter slik at de aldri glemmer Shin og kan forstå hva som skjer i Nord-Korea, sier forfatter Harden til Reuters.

BLE BOK: Shin Dong-hyu reiser nå verden rundt for å promotere boka Escape From Camp 14, hvor han forteller om livet bak murene i Nord-Korea. Foto: REUTERS/Jacky Naegelen
BLE BOK: Shin Dong-hyu reiser nå verden rundt for å promotere boka Escape From Camp 14, hvor han forteller om livet bak murene i Nord-Korea. Foto: REUTERS/Jacky Naegelen Vis mer