Hengt spion nøkkelen til fred

Levningene etter superspionen Eli Cohen er blitt et nøkkelspørsmål i fredsforhandlingene mellom Israel og Syria. Hvis Israel får det 35 år gamle liket tilbake fra Syria, kan det medvirke til en fredsløsning. Foreløpig sier syrerne blankt nei.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Eli Cohen er blitt en legende i Israel etter at han ble henrettet som spion på et torg i Syrias hovedstad Damaskus i 1965. Gater, parker og synagoger er oppkalt etter superspionen. Helt siden henrettelsen har israelerne forgjeves forsøkt å få liket tilbake.

- La meg få en grav å gå til, ber Eli Cohens enke Nadia (64). Den israelske trebarnsmora sier hun nå håper på fred med Syria.

Saken har denne uka stått på dagsordenen under samtalene mellom Syria og Israel i USA.

Knusende seier

Eli Cohens spionasje for Israel var en medvirkende årsak til israelernes knusende seier under seksdagerskrigen i juni 1967. Cohen var syrisk jøde, men ble født i Alexandria i Egypt i 1924. I 1960 begynte han å arbeide for den israelske etterretningstjenesten Mossad. Året etter ble han sendt til Argentina under det falske arabiske navnet Kamal Amin Taabet. Spionkarrieren var i gang.

Med sine falske papirer slo Cohen seg ned i Damaskus som syrisk forretningsmann. Med en bemerkelsesverdig hurtighet ble han kjent med en rekke syrere i topp-posisjoner, både i forsvaret og regjeringskontorene. Når han holdt selskaper, var eliten i Damaskus til stede. Lite visste syrerne om at Cohen opererte med hemmelig radiosender fra sin leilighet tvers over gata til den syriske hærens hovedkvarter.

I fire år mottok israelerne topphemmelig informasjon, blant annet om syriske planer om å stanse vannforsyning til Israel og om palestinske geriljaplaner mot israelske mål. Mye av den militære informasjonen han sendte ut var helt avgjørende da Israel kom i krig med Syria i 1967.

Superspionen ble avslørt i 1965. 18. mai ble han hengt, foran en menneskemengde på 10000. Cohen døde med en jødisk bønn på sine lepper.

Kampanje

Maurice, Eli Cohens bror, har satt i gang en underskriftskampanje på Internett for å få levningene tilbake. Spanias statsminister José Maria Aznar har bedt Syrias president om å sende Eli Cohens lik til Israel.

Det er liten tvil om at fredsforhandlingene mellom Israel og Syria ville få et stort puff framover dersom syrerne utleverer liket av Cohen. En slik gestus vil også få en stor symbolverdi i den israelske opinionen. Dette er ikke minst viktig for statsminister Ehud Barak når han må sende et eventuelt utkast til fredsavtale med Syria ut til folkeavstemning i Israel.