Hengt ut i manifestet - gikk i dekning

Flere av Behring Breiviks venner har slettet Facebook-profilene sine etter angrepet.

INTIME DETALJER: Anders Behring Breivik prøver å framstille seg selv som svært vellykket i sitt såkalte manifest. I tillegg skriver han intime detaljer om personer han beskriver som «nære venner». Nå prøver journalister fra hele verden å komme i kontakt med dem. Foto: Privat
INTIME DETALJER: Anders Behring Breivik prøver å framstille seg selv som svært vellykket i sitt såkalte manifest. I tillegg skriver han intime detaljer om personer han beskriver som «nære venner». Nå prøver journalister fra hele verden å komme i kontakt med dem. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I sitt såkalte manifest beskriver Anders Behring Breivik hvordan han oppfattet sitt eget liv, og henger blant annet ut flere navngitte kamerater han beskriver som «nære venner».

Nå har de alle gått i dekning, etter at journalister fra hele verden prøver å komme i kontakt med dem.

Flere av kompisene har også slettet Facebook-profilene sine.

Flere kilder forteller til Dagbladet at kompisene har opplevd det som svært vanskelig å bli hengt ut i Behring Breiviks absurde manuskript, som teller hele 1500 sider.

Intime detaljer Gjerningsmannen gjengir blant annet fornavn på vennene sine, og skriver hvor de jobber. I tillegg skriver han navn på kjærester og andre intime detaljer om familiemedlemmer, kompiser og bekjente.

- Aldri ring dette nummeret igjen, sier en av kompisene når Dagbladet prøver å komme i kontakt med ham via telefon.

Dagbladet har også vært i kontakt med en annen kompis som er nevnt flere ganger i det såkalte manifestet. Han uttrykker klar misnøye over å bli hengt ut.

Familiemedlemmer i skjul Utenfor Behring Breiviks bopæl i Oslo har det i flere dager vært et stort presseoppbud. Ifølge politiet ble den siktedes mor fraktet vekk for å bli tatt vare på allerede fredag, samme dag som Behring Breivik slo til i regjeringskvartalet og på Utøya.

Venner av moren sier til Dagbladet at de er bekymret for den massedrapssiktedes mor, men de har hørt at hun nå blir tatt vare på.

Også familien til halvsøsteren til Breivik, som bor i California, har opplevd sterkt påtrykk fra internasjonal media de siste dagene. Dagbladet har snakket med naboer av familien, som forteller at de dro lørdag.

- Hun er en helt vanlig nabo som folk alltid antar har vokst opp her, en veldig kjekk jente. Familien er hyggelig. Etter det jeg vet, så er familien knust av dette, men jeg vil ikke si så mye mer av respekt for dem, sier en nabo til Dagbladet.

Faren til Behring Breivik, som bor i Frankrike, uttalte tidligere til Dagbladet at han er i sjokk. Stemoren i Norge forteller til Dagbladet at hun møtte Behring Breivik siste gang i mars, og at han var opptatt av islam. Hun er svært opprørt, og har nå dratt hjemmefra på grunn av påtrykket.

Plastiske operasjoner I det såkalte manifestet bruker Behring Breivik mye plass på å framheve seg selv som en vellykket fyr som hang mye på Oslos beste vestekant. Han beskriver blant annet i detalj hvor dyre leiligheter han selv og vennene hans bodde i.

I tillegg framgår det at han er svært utseendefiksert, opptatt av trening, penger og klær. Dette bekreftes av flere av hans barndomskamerater. Han skal ha vært tidlig opptatt av å pumpe jern, og i følge venner av siktede har han også tatt flere plastiske operasjoner.

- Jeg traff ham på bussen, og han virket tydelig fornøyd. Han hadde operert panne, nese og hake, sier en barndomskompis av siktede til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer