Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hengt ut som «likturist» i dansk avis

Skrev artikkel om turister som drar til katatrofeområdet for å se lik, men trykket bilde av Norges utenriksminister Jan Petersen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den danske avisa B.T. har i dagens papirutgave på trykk en artikkel med tittelen «Likturister forarger», om nysgjerrige turister som oppsøker likoppsamlingsplasser i Thailand for å ta bilder av tsunamiofre.

- Likturister forsøker å snike seg inn på den største oppsamlingsplassen for omkomne etter flodbølgen. Dette er mennesker som hverken har mistet eller savner pårørende, skriver avisa, som hevder fenomenet er blitt et stort problem.

Bilde av Petersen

For å illustrere artikkelen har avisa trykket et bilde av en sivilt kledd mann ved inngangen til den bevoktede oppsamlingsplassen Wat Yangyao i Thailand. Der ligger fortsatt et stort antall omkomne i påvente av identifisering.

Det redaksjonen ikke oppdaget før avisa gikk i trykken, var at det slett ikke er en «likturist» som er avbildet - men tvert imot Norges utenriksminister Jan Petersen på befaring i katastrofeområdet.

- Det er en meget uheldig feil, sier B.T.s redaksjonssjef Steffen Boye til Dagbladet.no i formiddag.

- Vi så rett og slett ikke at det var den norske utenriksministeren som var avbildet, så dette er en beklagelig feil.

Norge reagerte

B.T. oppdaget bildetabben i dag tidlig, etter at leserne sa klart fra.

- Vi fikk mange mail fra nordmenn bosatt i Danmark, sier redaksjonssjef Steffen Boye.

Også den norske ambassaden i København reagerte da de utenriksministeren bli hengt ut som «likturist».

- Vi fikk en henvendelse fra ambassaden, med en henstilling om å fjerne bildet fra vår internettutgave. Og det har vi selvfølgelig gjort, sier redaksjonssjefen.

Nettutgaven publiserte artikkelen med det samme Petersen-bildet klokka 22.30 i går kveld, men bildet er nå erstattet det med en kappet versjon der Petersen ikke synes.

B.T. tilbyr også sine lesere en elektronisk utgave av papiravisa som pdf-filer.

- Oj, det har jeg faktisk ikke tenkt på, sier Boye på Dagbladet.nos spørsmål om de vil foreta seg noe med pdf-utgaven.

- Jeg skal sørge for at også de blir fjernet.

Boye understreker overfor Dagbladet.no at B.T. vil komme med en skriftlig beklagelse på bildetabben i morgen.

- Slikt kan skje

Det norske utenriksdepartementet (UD) ble kjent med den danske bildetabben i dag tidlig.

- Vi har sendt en skriftlig klage til avisa via vår ambassade. Vi synes dette er både svært uheldig og svært trist - gitt den situasjonen vi er i, og oppdraget utenriksministeren er på, sier informasjonrådgiver Eirik Bergesen i UD til Dagbladet.no.

Jan Petersen, som i øyeblikket befinner seg i den hardt rammede Aceh-provinsen i Indonesia, er undererrettet om bildeglippen.

- Jeg kjenner til at avisa har beklaget dette, og det aksepterer jeg. Slike feil kan skje, sier han i en kommetar til Dagbladet.no.

ARTIKKELEN: Slik så artikkelen og bildet ut mens det ennå lå ute på avisas nettutgave. Bildet er også trykket i dagens papirutgave.
FORSTØRRET BILDE: Det er dette bildet av utenriksminister Jan Petersen som er på trykk i dagens utgave av B.T., sammen med bildeteksten: «Nysgjerrige turister vil ha bilder av de mange døde etter flodbølgen i Thailand. Et nyopprettet vaktvern skal holde dem vekk fra likene». Faksimilien er hentet fra B.T.s nettutgave - før de endret bildet.
BYTTET BILDE: Avisas nettutgave bruker ennå samme bildet, men nå uten Norges utenriksminister. Bildet ble tatt på fredag, da Petersen ble vist rundt ved likområdet i Thailand, som en del av en offisiell reise for å se nærmere på katastrofens omfang. Bildet er distribuert via bildebyrået Scanpix.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media