Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hengt ut som million-skurk

Den norske lederen for Nordisk Film- & TV Fond, Dag Alveberg, føler seg uthengt som skurk av den danske riksrevisjonen. - Jeg beklager, sier den danske riksrevisoren Henrik Otbo og trekker tilbake påstandene i en rapport som ble framlagt for presidentskapet i Nordisk Råd onsdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det har vært en veldig tøff dag. Et rent helvete. Det er vondt og vanskelig å bli beskyldt for noe man ikke har gjort. Det som står i rapporten er tull - fra ende til annen, sier Dag Alveberg.

I revisjonsrapporten, som tar for seg hele virksomheten til Nordisk ministerråd, påstås det at Nordisk Film- & TV Fond ikke har spesifisert driftsinntekter på 61,2 millioner kroner, at det mangler datering på de fleste regnskapsbilagene og at det er for mange drinker på restaurantregningene. Det etterlyses også retningslinjer for de ansattes frynsegoder og bruk av kredittkort.

- Det hele skyldes en misforståelse. Jeg beklager, sier den danske riksrevisoren Henrik Otbo til Dagbladet - ett døgn etter at den bombastiske rapporten ble lagt på bordet til medlemmene av presidentskapet i Nordisk Råd.

Godkjente regnskaper

Misforståelsen går ut på at den danske riksrevisjonen ikke har fått med seg at den norske riksrevisjonen allerede har gjennomgått og godkjent regnskapene til Nordisk Film- & TV Fond.

De kritiske bemerkningene i den danske rapporten baserer seg på et brev - med konkrete spørsmål om fondets regnskap - som den norske riksrevisjonen sendte til fondet på et tidlig stadium i revisjonsarbeidet. Den danske riksrevisjonen trodde dette brevet var den endelige revisjonsrapporten om 1995-regnskapet i Nordisk Film- & TV Fond.

Det var det ikke: for etter at fondets leder, Dag Alveberg, svarte på spørsmålene i brevet fra den norske riksrevisjonen, ble regnskapet godkjent.

Nye rutiner

- Jeg har drøftet dette med den norske riksrevisoren og vi er enige om at det dreier seg om en misforståelse. Vi ble aldri orientert om den norske riksrevisjonens videre arbeid med regnskapene, sier Henrik Otbo.

Spørsmålet er imidlertid om den danske riksrevisjonen i det hele tatt forsøkte å bli orientert:

All korrespondanse mellom den norske riksrevisjonen og Nordisk Film- & TV Fond ble nemlig sendt til Nordisk ministerråds sekretariat i København. De danske revisorene har åpenbart stoppet sine undersøkelser for tidlig - før Alvebergs oppklaringsbrev og fondets reviderte regnskaper ble sendt inn.

Danskenes rapport ble heller ikke forelagt den norske riksrevisjonen for kommentarer før den ble lagt fram for ministerrådet. I går ble Henrik Otbo enig med den norske riksrevisoren Bjarne Mørk Eidem om å innføre nye rutiner - for å forhindre at tilsvarende «misforståelser» dukker opp i framtida.

Forventer støtte

Rapporten fra den danske riksrevisjonen ble slått stort opp i den svenske avisa Dagens Politik i går. Dag Alveberg satt i hele går opptatt i telefoner fra medier som ville ha kommentarer til det påståtte millionrotet.

- Etter dette forstår jeg godt at enkelte ikke vil ha offentlige posisjoner. Her risikerer jeg å bli hengt ut som skurk på feilaktig grunnlag. Jeg har styrt over hundrevis av offentlige millioner i løpet av mine 25 år i film- og TV-bransjen og jeg har et plettfritt rulleblad.

- Hva vil du gjøre med saken?

- Jeg har sendt et brev til ministerrådet. Jeg forventer at det støtter meg 110 prosent hvis beskyldningene kommer opp igjen.

- Kjøper dere mange drinker på fondets regning?

- Vi jobber i fem land, vi har mange møter. Vi har blant annet styrerepresentanter fra fem land som møtes flere ganger i året. Da spiser vi middag og drikker noen flasker vin. Men aldri mer enn regelverket tillater, sier Alveberg.