Hengt ut som pedofil

En bruker av nettleksikonet Wikipedia skriver at statsminister Jens Stoltenberg har sonet en dom for pedofili.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Artikkelen er en kort biografi om Jens Stoltenberg. Her kommer det fram at han er statsminister, er utdannet økonom og har ledet to regjeringer.

Wikipedia

Jimbo Wales og Larry Sanger startet den elektroniske leksikontjenesten i 2001.

Hvem som helst kan redigere en hvilken som helst artikkel når som helst. Målet med tjenesten er å skape et gratis, pålitelig leksikon, det største i innhold og omfang.

Kilde: wikipedia.org

Men artikkelen, som lå ute på det søkbare nettleksikonet inntil Dagbladet gjorde oppmerksom på det i går formiddag, inneholder også svært grove feil. Det aller groveste kommer i en ensom setning på slutten av biografien, som ligger på den engelskspråklige versjonen av leksikonet:

«Han satt i fengsel fra 1983-1984 for pedofili mot en liten gutt» (journ.oversettelse).

I artikkelen står det også at han «leder det norske sjimpanse-Apeparti», at «han var statsminister i Norge og gjorde en dårlig jobb fra 2000 til 2001. Etter hans rødgrønne koalisjonsseier (valgfusk) i parlamentsvalget i 2005, ble Stoltenberg statsminister for andre gang 17.oktober 2005».

Profesjonelle brukere

Studerer man historien til artikkelen, går det fram at endringene til den ellers nøkterne og korrekte artikkelen ble gjort i går.

Wikipedia er et av verdens største nettleksikon med flere millioner brukere. Leksikonet er ofte brukt som kildehenvisning, og mange bruker nettstedet i sitt profesjonelle arbeid.

Det spesielle med dette Internett-leksikonet er at brukerne selv kan legge inn opplysninger.

Pressekontakt for Wikipedia i Norge, Chris Nyborg, fikk fjernet endringene da Dagbladet tok kontakt i går.

-  Hvem som helst kan gå inn og redigere artikler og skrive hva som helst. Det skjer stadig slike ting, men vanligvis er det mer infantilt. Det er veldig beklagelig at dette har ligget ute, sier Nyborg.

Han sier at det finnes kontrollører som vanligvis fanger opp slike ting raskt.

-  Generelt oppdager vi feil etter kort tid. Og det er flere som vil jobbe seriøst enn som vil ødelegge. Vi synes gevinsten er større enn problemet, sier Nyborg.

Utestengt

De som legger inn gale opplysninger blir normalt blokkert fra Wikipedia for en periode.

Det viser seg at alle endringene stammer fra samme IP-adresse - som står i navnet til IKT-sjef Reidar Bjurstrøm i Buskerud fylkeskommune. Han sier at feilene på Wikipedia ikke er hans verk.

-  Vi drifter nettverk både for Telemark, Vestfold og Buskerud fylkeskommune, samt alle elever i de offentlige videregående skolene i disse tre fylkene. Det som kommer fram er ikke akseptabelt, derfor vil vi prøve å finne ut av det, sier Bjurstrøm til Dagbladet.

Jens Stoltenberg ønsker ikke å kommentere saken overfor Dagbladet i går.

TAUS: Jens Stoltenberg ville i går ikke kommentere pedofilipåstandene som ble fremsatt på Wikipedia. Bildet er tatt tidligere denne uka.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer