Hengt ved daggry

Saddam Hussein ble henrettet 0405 i natt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Statlig irakisk fjernsyn melder at Saddam Hussein ble henrettet klokka 0405 norsk tid.

-Henrettelsen av Saddam Hussein markerer slutten på en mørk periode i Iraks historie, sto det å lese på fjernsynsskjermene da meldingen ble opplest. 

Iraks viseutenriksminister Labeed Abawi bekrefter overfor BBC at henrettelsen har funnet sted.

-Vil vises dersom gud vil
- Henrettelsen ble filmet, og vil vises dersom gud vil, sa det tidligere parlamentsmedlemmet Mariam al-Rayesi i et intervju med den statlige fjernsynskanalen. Al-Rayesi var ikke selv vitne til henrettelsen. Iraks statsminister Nouri al-Maliki var heller ikke tilstedeværende, men var representert av en rådgiver.

Tidligere meldte den amerikanskstøttede TV-kanalen Al-Hurra om henrettelsen.

Like ved palasset
Saddam ble hengt i det militære fengselet Camp Copper, bare en gate fra det storslåtte palasset den tidligere diktatoren hadde bygget på en kunstig innsjø.

Hussein ble dømt til døden for forbrytelser mot menneskeheten den femte november i år.


Tvil om tidspunktet
Det hersket fredag stor tvil om når Saddam Hussein kom til å bli henrettet. Han ble dømt til døden ved henging i november, og en ankedomstol opprettholdt dødsdommen tidligere denne uka.

Statuttene for spesialdomstolen som dømte Hussein til døden, krevde at straffen ble fullbyrdet innen 30 dager etter at anken ble avslått tirsdag denne uka.

HENRETTET: Saddam Hussein ble henrettet i galgen klokka 0405 i natt. Foto: REUTERS
HENRETTET: Saddam Hussein ble henrettet i galgen klokka 0405 i natt. Foto: REUTERS Vis mer

Unnlot å gripe inn
Saddam Husseins forsvarere ba fredag en domstol i Washington om å gripe inn for å hindre at eksdiktatoren ble overlevert til irakiske myndigheter, men forespørselen ble avvist.

Etter irakisk straffelov hadde Saddam Hussein krav på en siste uttalelse før henrettelsen ble gjennomført. Det er ennå ikke kjent om han benyttet seg av denne retten.

Tidligere meldinger fortalte at også Saddam Husseins halvbror Barzan Ibrahim og den tidligere sjefsdommeren for den revolusjonære domstolen i Irak, Awar Hamed al-Bandar ble henrettet i natt, men det er senere tilbakevist fra irakisk hold. De vil ifølge offisielle kilder henrettes i løpet av den første uka i januar.

Høy militær beredskap
Det er knyttet stor usikkerhet til hvordan henrettelsen vil påvirke situasjonen i landet. Nyhetsbyrået AP melder om at amerikanske styrker i Irak er satt i høyeste beredskap og forbereder seg på at det kan bryte ut omfattende uroligheter etter henrettelsen av eks-diktatoren.


Dette var anklagene mot Saddam Hussein:

• Gassangrep mot den kurdiske landsbyen Halabja i 1988.

• Drap på tusenvis av medlemmer av den kurdiske barzaniklanen i 1983.

• Drap på politiske aktivister.

• Drap på religiøse ledere i 1974.

Hengt ved daggry

• Etnisk rensing mot kurdere under den såkalte Anfal-kampanjen i 1987– 88.

• Brutal undertrykkelse av kurdere og sjiamuslimer etter opprør i kjølvannet av Golfkrigen.

• Invasjonen av Kuwait i 1990.

DOMMEREN: Hoveddommer Raouf Rashid Abdel-Rahman dømte Saddam Hussein til døden den femte november.
HENRETTES I JANUAR: Awar Hamed al-Bandar ble dømt til døden samme dag som Saddam Hussein og Barzan Ibrahim, men vil ikke henrettes før etter nyttår.
HENRETTES I JANUAR: Saddam Husseins halvbror Barzan Ibrahim er også dømt til døden. Han skal ifølge irakiske kilder henrettes i løpet av januar.