Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Toppmøtet i Helsinki:

Hengte ut eksrådgiver etter Trumps sjokkuttalelser. Nå slakter han CNN

Tidligere Trump-rådgiver går i strupen på CNN etter påstander om at han ikke kunne forsvare presidenten.

STORMER: Kritikken har haglet mot USAs president Donald Trump, etter toppmøtet med Vladimir Putin i Helsinki mandag. Presdientens eksrådgiver Michael Anton skal ifølge CNN ha nektet å stille til intervju på kanalen i etterkant av toppmøtet, fordi han ifølge kanalen ikke kunne forsvare presidenten. Nå stormer Anton selv mot CNN. Foto: Wilfredo Lee / AP / NTB Scapnix
STORMER: Kritikken har haglet mot USAs president Donald Trump, etter toppmøtet med Vladimir Putin i Helsinki mandag. Presdientens eksrådgiver Michael Anton skal ifølge CNN ha nektet å stille til intervju på kanalen i etterkant av toppmøtet, fordi han ifølge kanalen ikke kunne forsvare presidenten. Nå stormer Anton selv mot CNN. Foto: Wilfredo Lee / AP / NTB Scapnix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere talsmann for USAs nasjonale sikkerhetsråd (NSC) og tidligere Trump-rådgiver Michael Anton ble brukt som selve eksempelet på hvor upopulær presidenten er etter sjokkuttalelsene i Helsinki.

Under sitt toppmøte med Vladimir Putin i den finske hovedstaden, nektet Trump å stille seg bak konklusjonen fra amerikansk etterretning om at Russland blandet seg inn i presidentvalget i 2016.

Russlands president Vladimir Putin gjentok under pressekonferansen mandag at landet ikke har eller kommer til å blande seg inn i amerikanske valgprosesser.

Trump kalte påstandene for en katastrofe for USA.

- Det var ingen sammensvergelse i det hele tatt. Det vet alle, sa Trump og kalte granskingen av Russlands påståtte innblanding i valget i 2016 for latterlig.

- Kunne ikke forsvare Trump

Rett etter Trump og Putins felles pressekonferanse skulle i utgangspunktet Anton være gjest hos CNN-programmet «Out Front», som ledes av Erin Burnett, for å kommentere toppmøtet.

På Twitter kunne imidlertid Burnett melde følgende:

«Michael Anton, tidligere Trump/NSC-talsperson, avlyste sin opptreden på Outfront fordi han ikke kunne forsvare Donald Trump i dag».

CNN-programlederen fulgte opp på lufta, der hun gjentok uttalelsen om at Anton egentlig skulle delta i programmet for å forsvare Trumps opptreden i Helsinki:

- Men han er ikke her, fordi han sa at han ikke kunne forsvare ham.

Historien ble plukket opp av medier verden over. Også av Dagbladet.

RÅDGIVER: Michael Anton (lengst til høyre) hadde en viktig plass rundt bordet, da presidenten i fjor bestemte seg for å angripe flybasen Sharyat i Syria. Foto: Det hvite hus
RÅDGIVER: Michael Anton (lengst til høyre) hadde en viktig plass rundt bordet, da presidenten i fjor bestemte seg for å angripe flybasen Sharyat i Syria. Foto: Det hvite hus Vis mer

Trump snudde

Etter pressekonferansen mandag har kritikken haglet mot Trump. Både politikere, kommentatorer og professorer stormet mot Trump, som hadde stått side om side med Putin og nektet for russisk innblanding i presidentvalget i 2016.

Men så snudde Trump.

For under en pressekonferanse fra Det hvite hus i går kveld gjorde den amerikanske presidenten helomvending.

Trump fortalte at han under pressekonferansen med Putin sa at han «ikke ser noen grunn til at Russland ville være ansvarlig», men at han her tabbet seg ut. Trump forklarte i går at han blandet ordene «would» og «wouldn't», altså «ville» og «ville ikke».

Det han egentlig mente å si var ifølge Trump: «Jeg ser ikke noen grunn til at Russland ikke ville være ansvarlig».

FORKLARTE SEG: President Donald Trump forklarte at han brukte feil ord under gårsdagens pressekonferanse i Helsinki med Russlands president Vladimir Putin. Video: CNN Vis mer

- Fryktelig

Kort tid etter rykket også Anton ut med en uttalelse, der han regelrett slakter CNN for kanalens opptreden.

- Fra det øyeblikket president Trumps pressekonferanse var over, var CNNs dekning fryktelig og overdramatisk. Jeg avbrøt intervjuet fordi jeg visste at uansett hva jeg sa, så kom CNN til å prøve bruke meg som en kjepp for å banke presidenten, sier han i en uttalelse gjengitt av The Hill.

Anton trakk seg fra jobben som talsperson for USAs nasjonale sikkerhetsråd i begynnelsen av april, men har hele veien vært lojal til president Trump.

- Jeg støtter president Trump, og jeg vil aldri bli misbrukt som et instrument for å underminere ham eller hans administrasjon, sier Anton.

- I samme øyeblikk som CNN ble informert om at jeg ikke ville stille, så truet de med å sitere meg direkte på lufta for å gi presidenten et slag. Det var nøyaktig det de gjorde. Det er nå åpenbart at jeg fattet rett beslutning, skriver han.

Onsdag sørget Trump selv for å følge opp gårsdagens uttalelser, med å understreke at mange høyst intelligente folk satte stor pris på pressekonferansen i Helsinki:

«Så mange blant etterretningstopper elsket min opptreden under pressekonferansen i Helsinki. Putin og jeg diskuterte mange viktige temaer ved vårt møte tidligere på dagen. Vi kom godt overens, noe som virkelig plager mange av haterne som ønsket å se en boksematch. Store resultater vil komme!»