Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Henla nazi-hets mot afrikansk student

Fikk kjøkkenet tagget ned med hakekors og Hitler-signatur.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En afrikansk student ved Norsk Handelshøyskole (NHH) i Bergen har flere ganger blitt utsatt for grov sjikane på Hatleberg studentboliger - men det toppet seg natt til 16. mars, skriver studentavisa K7 Bulletin.

Ti svarte hakekors

Ukjente gjerningsmenn tok seg da inn på kjøkkenet til studenten og tegnet hakekors med sprittusj på ti skapdører. På gulvet sto det «HITLER» med store bokstaver etter det nattlige raidet. I tillegg kastet de ukjente gjerningspersonene mat fra kjøleskapet og fryseren til de tre samboende studentene utover i fellesrommet.

Den afrikanske studenten, som har vært i Norge siden i fjor høst, er sjokkert over nazi-hetsen, som etter alt å dømme er rettet mot ham.

- Etterpå klarte jeg ikke å studere på ti dager, og jeg begynte å lure på om jeg hadde fornærmet noen for å fortjene dette, sier han til K7 Bulletin.

De to andre studentene som deler kjøkkenet med ham, reagerer også svært kraftig på det skremmende hærverket.

- Det er skikkelig ekkelt, og jeg skulle gjerne visst hvem som står bak så den eller de kan stå til ansvar for det de har gjort, sier Erlend Rongen til studentavisa.

Han hørte de uvedkommende som romsterte i naborommet, men trodde det var noen som kom hjem fra fest. Dagen etter oppdaget han den antatt rasistiske taggingen. Rongen mener sikkerheten nå bør økes ved studentboligene.

Gjentatt sjikane

For det er ikke første gang kollektivet blir utsatt for sjikane. Ved en anledning ble det lagt en stor bunke keramikkfliser på toppen av ei dør, som trolig var ment å falle ned på den som passerte gjennom. Til alt hell kom ingen til skade.

Tidligere har det også blitt funnet en lapp med ubehagelige meldinger til den afrikanske studenten og mer uskyldige tagginger på gulvet. Etter hakekors-natta har studentene i tillegg kommet hjem til en pose hundeavføring festet til døra.

Gjestestudenten har vurdert å flytte fra Hatleberg, men har foreløpi valgt å trosse belastningene.

- Jeg har et veldig godt forhold til de som bor her, så jeg har lyst til å bli, sier afrikaneren til K7 Bulletin.

Henlagt etter to uker

Rasistisk motivert skadeverk har en strafferamme på seks års fengsel i Norge. Hendelsene på Hatleberg er politianmeldt, men saken ble rutinemessig henlagt etter minimumstiden i politiets system, bare rundt 14 dager etter nazi-sjikanen.

- Politiet var på åstedet og tok bilder av skadeverket. Men verken fornærmede eller de to andre studentene har hørt elelr sett noe, og da er det ikke noe grunnlag å starte etterforskning på, sier politiadvokat Rudolf Christoffersen ved Hordaland politidistrikt til Dagbladet.no.

Til tross for at den afrikanske studentene trolig har blitt utsatt for gjentatte episoder som kan tolkes som trusler, mener ikke politiet at det bør gjøres ytterligere undersøkelser.

- Fornærmede har ikke gitt uttrykk for frykt for bestemte personer. Rasismerelatert vold eller skadeverk har imidlertid høy prioritet, og vi er selvsagt svært interessert i opplysninger fra publikum om dette, sier Christoffersen om saken.

Den er henlagt i kategorien «ukjent gjerningsmann».

<B>STUDENTBOLIG:</B> Den afrikanske studenten bor på Hatleberg, i regi av Studentsamskipnaden i Bergen. SiB mener saken er trist og bekymringsverdig, men mener sikkerheten er god nok i blokkene.
<B>RYSTET</B>: De to NHH-studentene som bor sammen med mannen som sjikanen trolig er rettet mot, er sjokkert over hendelsene.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling