Henla sak mot overgrepssiktet idrettsdommer

Politiet bekrefter overfor Dagbladet at mannen ble anmeldt for første gang for to år siden. - Det gikk på maktforhold, ikke overgrep mot barn, sier politiadvokaten.

SIKTET: Politiadvokat Christine Møen Wisløff og etterforskningsleder Andreas Lervik informerte torsdag om en pågående etterforskning hvor en fotball- og håndballdommer i slutten av 20-årene er siktet for seksuell omgang med unge gutter under 16 år. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
SIKTET: Politiadvokat Christine Møen Wisløff og etterforskningsleder Andreas Lervik informerte torsdag om en pågående etterforskning hvor en fotball- og håndballdommer i slutten av 20-årene er siktet for seksuell omgang med unge gutter under 16 år. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpixVis mer

En tidligere idrettsdommer i slutten av 20-åra er siktet for seksuell omgang med barn under 16 år, seksuelt krenkende atferd, samt framstilling av seksuelle overgrep eller bilder som seksualiserer barn og unge.

I går bekreftet politiet at mannen ble anmeldt av Norges Fotballforbund i begynnelsen av juli. Omtrent samtidig fikk de inn en anmeldelse fra en av de fornærmede. Basert på disse opplysningene pågrep politiet den nå siktede mannen 8 juli. Han ble varetektsfengslet og sitter fortsatt varetektsfengslet.

Mannen var tidligere ustraffet og hadde politiattest. Men overfor Dagbladet bekrefter politiadvokat Christine Møen Wisløff ved Vest politidistrikt at han var kjent for politiet fra før.

- Han har vært anmeldt en gang tidligere, sier Wisløff til Dagbladet.

Dette skjedde for rundt to år siden. Saken ble henlagt.

BERGEN: En mann i slutten av 20-åra er siktet for seksuell omgang med barn under 16 år, seksuelt krenkende adferd, samt fremstilling av seksuelle overgrep eller bilder som seksualiserer barn og unge. Video: NTB Vis mer

Etterforsker utnytting av posisjon

- Det gikk på noe av det vi nå etterforsker han for. Det gikk på maktforhold, ikke overgrep mot barn. Fornærmede i denne saken var over 16 år, sier Wisløff.

Politiet informerte i går at de også etterforsker om han har utnyttet sin posisjon som dommer for å oppnå seksuell omgang. Dette etterforskes altså i forbindelse med anmeldelsen som ble henlagt.

- I utgangspunktet er det lov å ha seksuell omgang med personer over 16 år, med mindre det er særlige elementer til sted, for eksempel misbruk av stilling.

Hun ønsker ikke å gå videre inn på anmeldelsen på grunn av etterforskningen.

- Kjenner politiet til om det har vært bekymringsmeldinger knyttet til siktede?

- Det er en del av det etterforskningen skal avdekke, sier Wisløff.

Mannen var ikke kjent for politiet før den første anmeldelsen kom for to år siden.

Flere fornærmede

Den siktede har dømt kamper for Norges Fotballforbund og Norges Håndballforbund. Dette er kamper hvor barn og unge har spilt.

- På den måten har han kommet i kontakt med unge spillere og dommere, sa Wisløff under pressekonferansen i går.

Politiet har identifisert flere fornærmede, og jobber med å kartlege om det kan være flere. Alle de identifiserte er gutter.

Politiadvokaten ønsker ikke si noe om antall fornærmede. Mannen er siktet for forhold som er begått både før og etter den nye straffeloven i 2015. Altså skal overgrepene ha foregått over flere år.

- Vi er tilbakeholdne med informasjon fordi det er tidlig i etterforskningen. Det er mange vi skal avhøre, og vi vil at de skal være avhørt uten påvirkning av detaljer fra media, sier Wisløff.

Politiet ventet med å gå ut med saken til skoleferien var over, slik at spiller- og dommergruppene møtes igjen. Dette for å sikre at de har et apparat rundt seg dersom det viser seg at det er snakk om flere fornærmede.

Det har ikke lykkes Dagbladet å få en kommentar fra siktedes forsvarer.

- En belastning

Under pressekonferansen i går oppfordret politiet folk som sitter med relevant informasjon å ta kontakt med politiet.

- Vi har fått en del henvendelser etter pressekonferansen i går, og jobber nå med å bearbeide disse, sier Wisløff.

Bistandsadvokat Trygve Matre representerer en av de fornærmede.

- Han har det etter forholdene bra, men en sak som dette er en belastning for både han og familien, sier Matre til Dagbladet.

- Det ser ut til at han var 14-15 år da straffbare forhold har skjedd. Min klient er fortsatt mindreårig.

Bistandsadvokaten har ingen kommentar til at siktede har blitt anmeldt tidligere.

Beate Hamre er bistandsadvokat for to gutter.

- Det er en alvorlig sak i en innledende fase. Derfor er det noe tidlig å kommentere den, sier hun til Bergens Tidende.

Hamre har ikke besvart Dagbladets henvendelse.