VANLIG I KVADRATUREN FØR NYTTÅR: Siktelsene mot de 60 prostituerte er nå henlagt. Foto: Espen Røst
VANLIG I KVADRATUREN FØR NYTTÅR: Siktelsene mot de 60 prostituerte er nå henlagt. Foto: Espen RøstVis mer

Henla siktelser mot 60 nigerianske prostituerte

Ble arrestert i fjor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I fjor arresterte Oslo-politiet over 60 personer de mente hadde tilknytning til menneskehandel. Nå har statsadvokaten henlagt saken.


I juni i fjor slo politiet til samtidig mot en rekke adresser rundt om i byen, og arresterte personer de mente var knyttet til menneskehandel med nigerianske prostituerte.

18 av de over 60 pågrepne i saken ble siktet for å ha bidratt til å organisere prostitusjon - tre ble siktet for grov menneskehandel, sju for menneskehandel, sju for grovt heleri og en for hallikvirksomhet. Flere av dem har sittet flere måneder i varetekt i saken.

Nå har statsadvokaten bestemt seg for å nedlegge siktelsene, skriver Aftenposten.


Ikke bevisgrunnlag

- Vi har funnet at det ikke er grunnlag for å reise tiltale. For å reise tiltale må påtalemyndigheten være overbevist om at de tiltalte er skyldige, og at det er tilstrekkelig bevis for å bevise skyld i menneskehandel eller hallikvirksomhet. Etter en totalvurdering er så ikke tilfelle i denne saken, sier statsadvokat Erik Førde til avisen.

Politiet jobbet lenge med å kartlegge det nigerianske prostitusjonsmiljøet i Oslo med sitt STOP-prosjekt, og de samarbeidet også med politi i andre land for å få kartlagt hvem som var bakmennene i miljøet.

Fungerende seksjonssjef Øyvind Nordgaren ved seksjon for organisert kriminalitet anslo overfor NTB i fjor at mellom 400 og 500 nigerianske kvinner er innom virksomheten i Oslo årlig, og at de selv tar stor del i organiseringen.


Reagerer med vantro

Strafferammen på de tyngste siktelsene var opptil 10 år, og flere av dem var i tillegg siktet for organisert kriminalitet. Bistandsadvokatene Silje Stenvaag og Ann-Catrin Marcussen vil påklage stadsadvokatens beslutning.

- Vi reager med vantro. Norge bryter med dette sine internasjonale forpliktelser etter Europarådets konvensjon mot menneskehandel og FNs konvensjon mot organisert kriminalitet, Palermoprotokollen, sier Marcussen til Aftenposten.


(NTB)