- Henla voldssak for å få info

Tidligere statsadvokat Bjørn Rudjord antydet i Nes herredsrett at han kan ha henlagt en alvorlig voldssak mot et vitne for å få mannen til å avgi forklaring i Orderud-saken, melder Nettavisen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Per Håkon Hansen (21) fra Mo i Rana ble i mars 1999 alvorlig mishandlet av tre menn fra Oslo. Bakgrunnen skulle være en avstraffelse fordi de tre trodde han hadde forgrepet seg mot en jente i Mo. Det viste seg å være feil.

En av de tre siktede i voldssaken har tidligere vitnet i Orderud-saken. Det tok imidlertid svært lang tid før han lot seg avhøre av politiet. I retten benektet vitnet at han hadde fått henlagt noen saker for å gi forklaring.

- Det har aldri skjedd. Vi lever i en rettsstat, sa han bombastisk, da han vitnet i Frogner grendehus for få uker siden.

Viktig med henleggelse

Daværende statsadvokat Bjørn Rudjord henla saken mot mannen. Han har tidligere nektet for at henleggelsen hadde noen sammenheng med Orderud-saken. Men i dag kom han med sterke innrømmelser, melder Nettavisen.

Rudjord fortalte i retten at han hadde blitt kontaktet av en av aktorene i Orderud-saken, Olav H. Thue, og bedt om å avgjøre voldssaken.

Bjørn Rudjord sa at han kjente til det han kalte «bakteppet» i saken.

- Jeg forsto at mannen ønsket en henleggelse, og at det var viktig å få ham til å forklare seg i Orderud-saken, sa den tidligere statsadvokaten.

Straffesaken ble henlagt etter bevisets stilling.

(Dagbladet.no)