TO OMKOM: To personer omkom og elleve hus ble ødelagt i skredet på Svalbard 19. desember i fjor. . Foto: Tore Meek / NTB scanpix
TO OMKOM: To personer omkom og elleve hus ble ødelagt i skredet på Svalbard 19. desember i fjor. . Foto: Tore Meek / NTB scanpixVis mer

Henleggelse etter skredulykken på Svalbard påklages

Avgjørelsen om at det ikke var gjort noe straffbart i forkant av skredulykken på Svalbard i desember i fjor, blir klaget inn til Riksadvokaten. To personer omkom og elleve hus ble ødelagt i skredet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det ble ikke reist straffesak etter skredulykken, og saken ble henlagt av statsadvokaten i juni i år. Nå klager to etterlatte foreldre inn henleggelsen til Riksadvokaten, skriver Svalbardposten.

– Til tross for klare advarsler og rapporter om betydelig rasfare har man tillatt å bygge boliger og å leie ut boliger i dette området. Spørsmålet er om det foreligger grov uforstand i tjenesten, sier advokat Christian Lundin i Advokatfirmaet Ness Lundin DA.

Foreldrene mener de det er ubegripelig og urimelig at statsadvokaten ikke ser grunn til å etterforske saken videre med tanke på straffeforfølgelse. De viser til at det i flere rapporter fra Norges geotekniske Institutt (NGI) har vært advart mot skredfaren i området.

Foreldrene mistet datteren sin da skredet fra Sukkertoppen i Longyearbyen gikk 19. desember 2015. Skredet var rundt 300 meter bredt, og cirka 5.000 tonn snø løsnet fra fjellsiden.

Statsadvokaten mottok klagen 7. juli for å skrive en kort kommentar før den sendes videre til Riksadvokaten.

(NTB)