Henlegger anmeldelse av Aker Kværner

Statsadvokaten vil ikke følge opp Aker Kværners aktiviteter på Guantánamo-basen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Anmeldelsen av Aker Kværners aktiviteter på Guantánamo-basen på Cuba er henlagt av statsadvokaten, melder NTB.

Advokatfirmaet Stabell & Co gjennomgikk på oppdrag fra Amnesty International Aker Kværners arbeid på Guantanamo for å ta stilling til om selskapet kan holdes strafferettslig ansvarlig for noe de har gjort på basen. De leverte rapporten sin i januar i år.

Les rapporten her.

Konklusjonen var entydig - Aker Kværner risikerer en torturdom og foretaksstraff i en norsk rettssal: «Etter disse forfatteres vurdering er det ingen avgjørende momenter som taler mot at det inngis en politianmeldelse mot Aker Kværner ASA, og at det innledes etterforskning for medvirkning til brudd på den norske straffelovens regler», skriver advokat Mette Yvonne Larsen og advokatfullmektig Bendik Velde Koslung.

Fangene som har kommet til Guantanamo har ofte hatt masker over hodet og vært lenket fast til flygulvet. Mange har etterpå vært torturert og holdt innesperret i årevis. USA anerkjenner ikke disse som krigsfanger og mener seg derfor berettiget til hard fangebehandling. Ifølge Amnesty er Guantanamo sentrum i en vev av hemmelige fengsler spredt rundt i verden, ofte med stilltiende godkjennelse fra regjeringer i bl.a. Europa, Midtøsten og Nord-Afrika.

Aker Kværner mener at Amnestys beskrivelse av hva selskapet gjorde på Guantanamo ikke stemmer, og at også faktagrunnlaget for advokatenes rapport dermed blir uriktig.

De sa følgende til Dagbladet.no i januar:

- Vi registrerer at Amnesty vil bruke dette som en symbolsak, men konstaterer at vi er uenige i hvordan de beskriver den virksomheten vi tidligere hadde på den amerikanske marinebasen på Cuba, sier informasjonssjef Torbjørn Andersen i Aker Kværner

TRANSPORTERER FANGER: Dette bildet fra 11. januar 2002 viser et fly som transporterte fanger fra Afghanistan til Guantánamo-basen på Cuba.
TRANSPORTERER FANGER: Dette bildet fra 11. januar 2002 viser et fly som transporterte fanger fra Afghanistan til Guantánamo-basen på Cuba. Vis mer

Han mener at selskapets oppdrag i forbindelse med drivstoff på Guantanamo, var en helt vanlig service-oppgave på linje med andre som ble utført og kan ikke se at Kværner har holdt noe som helst skjult. I en skriftlig redegjørelse fra Andersen heter det: «Denne kontrakten ble avviklet allerede høsten 2005. Prosjektet ble utført av et amerikansk datterselskap, og gikk hovedsakelig på forskjellige typer vedlikehold og service på (...) marinebasen. Vi mener at Dagbladets opplysninger bekrefter nettopp den beskrivelsen vi tidligere har gitt (...). Prosjektet dreiet seg om relativt enkle servicetjenester. Det norske teknologiselskapet DynaPel har levert video-overvåkingsutstyr til USAs fangeleir på Guantanamo-basen på Cuba.

FANGELEIR:De fleste av fangene på Guantanámo ble pågrepet i Afghanistan.