DELER AV SAKEN HENLAGT: Byggmester Harald Langemyhr fikk gledelig julehilsen fra politiet. Arkivfoto: Anne Charlotte Schjøll/SCANPIX
DELER AV SAKEN HENLAGT: Byggmester Harald Langemyhr fikk gledelig julehilsen fra politiet. Arkivfoto: Anne Charlotte Schjøll/SCANPIXVis mer

Henlegger deler av Langemyhr-saken

Saken om brudd på utlendingsloven er henlagt. Byggmesteren fikk beskjeden julaften.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet.no): Politiet har henlagt saken om brudd på utlendingsloven hos byggmester Harald Langemyhr, melder selskapet i en rpessemelding.

Ifølge Tønsbergs Blad fikk byggmesteren beskjeden fra politiet på julaften. Langemyhr har valgt å fortelle sin versjon av historien til avisa.

- Glad
Han er først og fremst svært lettet over henleggelsen.

- For det første vil jeg si at jeg er glad for at politiet har kommet fram til det vi har hevdet hele tiden. Nemlig at vi har fulgt alle lover og regler når det gjelder ansettelse av utenlandske arbeidere, sier han.

Langemyhr har hele tiden avvist påstander om at selskapets utenlandske arbeidere har blitt behandlet dårlig. Flere med kjennskap til arbeidsmiljøet har omtalt forholdene som sosial dumping.

Han hevder derimot at selskapet har så langt det har latt seg gjøre hjulpet sine utenlandske arbeidstakere med blant annet å skaffe norsk skattekort og bankkonto.

- Dette har vi forelagt politiet, som altså har henlagt saken, utdyper han overfor Tønsberg Blad.

Selskapet var anmeldt av Arbeidstilsynet og Utlendingsdirektoratet for å ha gitt uriktige opplysninger om arbeidsforholdene for en rekke polske arbeidere.

Overfaktuering gjenstår
Anklagen om overfakturering hos Omsorgsbygg i Oslo gjenstår, melder NTB.

Den etterforskes fortsatt av politiet. Oslo kommune har anmeldt Langemyhr for å ha fakturert Omsorgsbygg for rundt 20 millioner kroner for mye.

Før jul gikk selskapet til motanmeldelse mot Omsorgsbygg, blant annet for falske anklager, bedrageri og for å ha fått selskapet til å utføre ulovlig bestilt arbeid.

Arbeidstilsynet aksjonerte
Harald Langemyhr kom i medienes søkelys da Arbeidstilsynet i mars i fjor stengte noen av hans byggeplasser i Oslo. Videre undersøkelser viste den gangen at selskapets utenlandske arbeidere bodde i brakker eller overfylte hus med elendig brannsikkerhet.

Like etter valgte Arbeidstilsynet i Vestfold å aksjonerere mot flere adresser i Tønsberg.

Under inspeksjon på en av adressene fant inspektører angivelig et bygg der det hadde bodd inntil 50 polske håndverkere fordelt på fire leiligheter.

Det ble hevdet at alle ble trukket husleie over lønningsslippen som de fikk av Harald Langemyhr.

Etter at saken begynte å rulle i media, sendte Langemyhrs firma et brev til de polske arbeiderne.

Der ble de utenlandske arbeidstakerne blant annet bedt om å holde saken utenfor tilsynsmyndigheten og fagforeningen:

«Vi håper at dere alle fortsatt vil ha jobb hos HLas (Byggmester Harald Langemyhr AS, red. anm.) Denne saken som pågår her må vi løse internt. Vi ber om at dere ikke krever lønn gjennom arbeidstilsynet eller bygningsarbeider- foreningen».

Dagbladet.no kommer med mer.