Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Henlegger sak mot Etterretningsbataljonen

Kartla journalister.

GENERALADVOKAT: Arne Willy Dahl. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
GENERALADVOKAT: Arne Willy Dahl. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Statsadvokaten har henlagt saken mot Forsvarets etterretningsbataljon om ulovlig kartlegging av journalister, melder NRK.

- Det er ikke bevis for noe straffbart forhold, sier generaladvokat Arne Willy Dahl.

Lovstridig, men ikke straffbart Etterforskningen startet etter at EOS-utvalget, Stortingets kontrollorgan med de hemmelige tjenestene, konkluderte med at ni journalister i blant annet VG, Dagbladet og frilansjournalist Kjetil Stormark hadde blitt kartlagt.

- Det som er funnet, er det egentlig det samme som saken startet med. Det er lovstridig, men ikke så grovt at det rammes av noen straffebestemmelse, sier Dahl til Dagbladet.

Power Point - Bekymringen her var at EOS-utvalgets funn var toppen av et isfjell. Men vi har dukket og dukket i materialet og ikke funnet mer, sier Dahl.

Han beskrev kartleggingen slik i april i fjor:

- Registreringene har ett et omfang på 17 Power Point-sider, mange kun bilde av personen. Alle opplysningene er offentlig tilgjengelige og kan finnes via Google. Vi har ikke funnet sensitive opplysninger, opplyser Dahl.

Skulle vært slettet Generaladvokaten konkluderer med at opplysningene skulle vært slettet etter at analysen var avsluttet.

- Det ble imidlertid ikke gjort, uvisst av hvilken grunn, heter det i avgjørelsen.

Opplysningene ble slettet etter EOS-utvalgets oppfordring.

Hæren er fornøyd med utfallet.

- Vi er ikke overrasket, men svært fornøyd med denne konklusjonen. Dette viser at Etterretningsbataljonen ikke har drevet overvåkning eller kartlegging av norske borgere. At informasjon fra åpne kilder er lagret feil er beklagelig, men dette er forhold vi har ryddet opp i, sier Odin Johannessen, Sjef for Brigade Nord, i en pressemelding.

Hele Norges coronakart