<strong>SEKS DØDE:</strong> Seks personer mistet livet i brannen i Urtegata i Oslo 13. desember i fjor. Foto: Frank Karlsen
SEKS DØDE: Seks personer mistet livet i brannen i Urtegata i Oslo 13. desember i fjor. Foto: Frank Karlsen Vis mer

Henlegger sak mot mordbrannsiktet 46-åring

- Han ble selvfølgelig strålende glad, sier advokat. Varsler stort erstatningskrav.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

|||(Dagbladet): Politiet ville tiltale den 46 år gamle mannen for brannen i Urtegata der seks personer omkom, og sju andre alvorlige branner i Oslo, men Riksadvokaten henlegger nå hele siktelsen «etter bevisets stilling».

Mannen ble pågrepet i mars og har sittet varetektsfengslet siden da, med anklager hengende over seg som kunne gitt 21 års fengsel om han ble dømt etter politiets innstilling.

- Riksadvokaten anfører at det er totalbildet i saken som ikke er tilstrekkelig overbevisende. Løslatelsen av mannen er allerede i gang, opplyser statsadvokat Svein Holden, som selv innstilte på henleggelse, til Dagbladet.

- Stort erstatningskrav
46-åringens advokat Ola Lunde forteller at klienten, som hele tiden har hevdet sin uskyld, ble svært lettet i ettermiddag.

- Han fikk beskjed om henleggelsen i 15.15-tida, og ble selvfølgelig strålende glad, sier Lunde til Dagbladet.

Avgjørelsen fra Riksadvokaten var ventet denne uka, og forsvareren er ikke overrasket over utfallet.

- De satt ikke med noen beviser, bare en såkalt indisiekjede som ikke var tilstrekkelig til å reise tiltale. Det var tydeligvis Riksadvokaten helt enig med oss i, sier Lunde.

Klienten slipper nå ut av varetekt etter åtte måneder bak murene, og vil nå ta stilling til hvordan saken skal forfølges videre fra deres side.

- Det blir snakk om et stort erstatningskrav. Her har domstolene fengslet, fengslet og fengslet ham ganske ukritisk i en svært lang periode, sier advokaten til Dagbladet.

- Klart uheldig
Statsadvokat Holden medgir at utfallet er langt unna en ønskesituasjon.

- For det første er det klart at det aldri er heldig å ende opp med en henleggelse når en person har sittet så lenge i varetekt. For det andre er det uheldig at vi nå står uten en siktet i saken, sier han.

Holden understreker at politietterforskningen av dødsbrannen og de andre antatte brannstiftingene i Oslo ikke skal stoppe opp.

- Mye av etterforskningen har vært innrettet mot mannen som nå løslates, men nå er det bare for meg og politiet å sette oss ned og planlegge det videre arbeidet med saken. Dette er definitivt en aktiv etterforskning, sier statsadvokaten.

- Spekulasjoner
Det var 13. desember at seks mennesker mistet livet i den dramatisk brannen i Urtegata 31. 15 personer ble i tillegg lettere skadd, og en kvinne alvorlig.

46 åringen havnet i politiets søkelys fordi han dukket opp på brannstedene på et meget tidlig tidspunkt. Dette forklarte imidlertid mannen med at brannene skjedde i nærheten av leiligheten hans, og at han om natta ofte lyttet på politiradioen, samt frekvensene til både ambulanse og brannvesen.

- At jeg kan ha vært på brannåsteder før branner ble meldt på politiradioen, kan ha sin forklaring i at jeg lyttet på de andre nødetatene. Dette bruker nå politiet mot meg. Siktelsen bygger på spekulasjoner, forklarte 46-åringen.

46-åringen var samtidig en ivrig tipser til medier som Dagbladet, VG og TV 2. Mannen tok også bilder av branner som politiet mente det var skjellig grunn til å mistanke ham for å ha tent på selv.

Nå er altså hele siktelsen henlagt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer