FRI: Tendai Biti. Foto: AFP / ALEXANDER JOE/SCANPIX
FRI: Tendai Biti. Foto: AFP / ALEXANDER JOE/SCANPIXVis mer

Henlegger sak mot zimbabwisk opposisjonsleder

Tolkes som tegn på at makthaverne ønsker å få på plass en samarbeidsregjering.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Myndighetene i Zimbabwe frafaller saken mot en opposisjonsleder som var siktet for landsforræderi. Beslutningen tolkes som tegn på at makthaverne i Harare ønsker å få på plass en samarbeidsregjering.

Saken mot generalsekretær Tendai Biti i opposisjonsbevegelsen MDC henlegges fordi påtalemyndigheten ikke har fastsatt noen dato for rettsforhandlinger, sa dommer Olivia Mariga fredag. Men han tilføyde at saken kan bli gjenopptatt senere.

- Myndighetene har ikke hatt det særlig travelt med å fremme saken mot Biti. Dette er et tegn på at president Robert Mugabe ønsker at forhandlingene om et regjeringssamarbeid mellom hans parti ZANU-PF og MDC skal lykkes, skrev nyhetsbyrået Reuters fredag.

Sør-Afrikas president Kgalema Motlanthe ba samme dag verdenssamfunnet bidra til å få slutt på den humanitære krisen i Zimbabwe og til gjenreising av landet. Zimbabwes økonomi har brutt sammen, og hyperinflasjon har gjort landets valuta nærmest verdiløs.

Landet er også rammet av en omfattende koleraepidemi, som ifølge ferske tall fra Verdens helseorganisasjon WHO nå har krevd over 3.370 menneskeliv. Nesten 68.000 zimbabwere er smittet av kolera siden epidemien brøt ut i august i fjor.

(NTB)