Henlegger saken mot Black Box-teateret

Tok ut siktelsene onsdag. I kveld har Oslo-politiet valgt å henlegge saken. For andre gang.

«WAYS OF SEEING»: Kunstnerne bak forestillingen «Ways of seeing» og direktøren ved teateret som satte opp forestillingen, Black Box-teateret ble onsdag siktet av Oslo-politiet for å ha krenket privatlivets fred. Nå er saken henlagt Foto: Leif Gabrielsen, Black Box Teater
«WAYS OF SEEING»: Kunstnerne bak forestillingen «Ways of seeing» og direktøren ved teateret som satte opp forestillingen, Black Box-teateret ble onsdag siktet av Oslo-politiet for å ha krenket privatlivets fred. Nå er saken henlagt Foto: Leif Gabrielsen, Black Box Teater Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Oslo politidistrikt henlegger saken mot Black Box Teaters sjef og de tre kunstnerne bak forestillingen «Ways of seeing».

Det opplyser politiet i en pressemelding seint søndag kveld.

I uttalelsen fra politiet heter det at de i samråd med statsadvokaten har gjort «en ny vurdering» av saken. Politiet har nå besluttet «å respektere» kjennelsen fra Oslo tingrett som nektet politiet å ransake hjemmene til de siktede.

- Skulle bare mangle

Advokat Jon Wessel-Aas representerer de tre kunstnerne. I en uttalelse til Dagbladet sier han:

- Det skulle bare mangle. Dette skulle ha vært konklusjonen for mange måneder siden. Det er godt for mine klienter å slippe og ha dette hengende over seg lenger.

Kunstneren Hanan Benammar takker for all støtten de har mottatt siden siktelsene ble kjent onsdag.

- De hadde ingenting på oss fordi vi aldri gjorde noe ulovlig, sier Benammar, og legger til:

- Jeg er glad for at Oslo-politiet endelig tok til fornuften, men jeg forventer en unnskyldning fra Erna Solberg og andre politikere som har angrepet oss de siste fire månedene.

Teatersjefen Anne-Cécile Sibué-Birkeland forteller til Dagbladet at hun er lettet over politiets henleggelse. Hun håper at saken på sikt vil føre til en økt bevissthet rundt demokratiske verdier og viktigheten av dem.

- De siste 48 timene har vi hørt mange viktige stemmer slå et slag for ytringsfriheten. De siste fire månedene har vi også sett hvordan hvordan demokratiske prinsipper som ytrings- og kunstnerisk frihet lett kan trues. Dette bør føre til en økt bevissthet rundt disse prinsippene og det at de er absolutte, sier direktøren til Dagbladet.

Hun takker i likhet med kunstneren Benammar for støtten, og forteller at den har betydd mye.

Kulturminister Trine Skei Grande kommenterte også henleggelsen søndag kveld.

- Det var fint å få avklart, skriver hun på Twitter.

Siktet onsdag

Teater Anne-Cecile Sibue-Birkeland og kunstnerne Pia Maria Roll, Hanan Benammar og Sara Baban ble siktet onsdag, for å ha krenket privatlivets fred med sin forestilling.

Siktelsene ble ikke kjent før fredag, men samme dag som direktøren og kunstnerne ble siktet, ba politiet tingretten om tillatelse til å ransake direktøren og kunstnernes hjem.

De fikk nei fra tingretten, men politiet valgte å anke saken til lagmannsretten. Det er denne anken de har valgt å trekke nå.

Det var justisminister Tor Mikkel Waras (Frp) Laila Anita Bertheussen som anmeldte stykket for å krenke privatlivets fred. Det fordi forestillingen viser video av parets bolig. Saken ble først henlagt, men Bertheussen klaget avgjørelsen til statsadvokaten.

Dagbladet har vært i kontakt med statsadvokat Arne Strand, som i februar beordret politiet til å gjenoppta saken. Han ønsker ikke å kommentere saken, og henviser til politiets presseavdeling.

Dagbladet har forsøkt å nå Oslo-politiets presseavdeling, men så langt ikke lykkes.

Siktet av PST

Torsdag ble Bertheussen selv siktet av PST for å ha diktet opp en straffbar handling. PST mener at Bertheussen satte fyr på familiens bil natt til søndag 10. mars for å rette mistankene mot andre gjerningspersoner.

På en pressekonferanse torsdag sa PST-sjef Benedicte Bjørnland at de så denne hendelsen i sammenheng med en rekke andre hendelser som har funnet sted ved justisminister Waras bolig.

Disse hendelsene har framstått som trusler. PST påpekte imidlertid at de bare har siktet Bertheusen for den ene hendelsen.

Før Bertheussen ble siktet torsdag ble det spekulert på om hendelsene utenfor Waras bolig kunne ha sammenheng med forestillingen «Ways of seeing».

DETTE ER SAKEN: Siden desember skal justisminister Tor Mikkel Wara ha opplevd flere truende hendelser ved han og samboerens hjem i Oslo. Her får du en oppsummering av alle hendelsene. Vis mer

Statsadvokat Strand sa sågar til Dagsavisen at dette var noe de mente Oslo-politiet burde etterforske, og brukte det i begrunnelsen for hvorfor de måtte gjenoppta etterforskningen forestillingen. En etterforskning som altså begynte på bakgrunn av Bertheussens anmeldelse.

Dagbladet oppdaterer saken.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer