ÅSTEDET: Drapet og drapsforsøket på Sandaker i 2004 ble raskt knyttet til de kriminelle gjengmiljøene i Oslo.
Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
ÅSTEDET: Drapet og drapsforsøket på Sandaker i 2004 ble raskt knyttet til de kriminelle gjengmiljøene i Oslo. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIXVis mer

Henlegger Sandaker-drapet etter åtte år

Drapet på Hung Qouc Ngyen (23) 3. februar 2004 forblir uoppklart.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hung Qouc Ngyen (23) og hans kamerat Ahmed Shabaz Dad, da 22 år gammel, var på åpen soning og på vei til jobb på Sandaker i Oslo 3. februar 2004, da maskerte menn avfyrte en rekke skudd på åpen gate.

Bilen gjerningsmennene fluktet i, ble funnet brennende på Grorud.

22-åringen overlevde etter å ha blitt truffet av to skudd, men kan ha vært det egentlige målet for angrepet. Shabaz Dad var sentral i det som den gang het A-gjengen og er dømt for drapsforsøk mot en av Rasool-brødrene som var regnet som viktige i B-gjengen.

Politiet jobbet ut fra at det dødelige angrepet var en hevnaksjon etter flere skyteepisoder mellom A- og B-gjengen.

Fire av Rasool-brødrene ble sammen med en annen mann i B-gjengmiljøet pågrepet og siktet sommeren 2004.

- Vi mener drapet var planlagt, sa politiadvokat Svein Holden til Dagbladet om saken i 2004.

Nå er saken henlagt etter bevisets stilling.

- Samlet bevisvurdering Politiet mente lenge de hadde gode beviser mot de siktede. Blant annet skal simkort fra mobiltelefoner som lå igjen i den utbrente fluktbilen ha blitt knyttet til gjengbrødrene.
«Det er gjennomført grundig og omfattende etterforskning i saken. Selv om det er flere omstendigheter som kan tilsi at de siktede står bak de aktuelle straffbare handlingene eller i det minste har noe med disse å gjøre, innfrir det samlede bevisbildet ikke overnevnte beviskrav. Riksadvokaten kan ikke se at ytterligere etterforskningsskritt kan endre den påtalemessige vurderingen av saken på det nåværende tidspunkt», skriver Riksadvokat Tor Aksel Busch i henleggelsesbeslutningen.

- Dette er en veldig alvorlig sak politiet har jobbet mye med, men nå har vi gjort alt vi kan gjøre i saken, sier politiadvokat Cecilie Gulnes ved Oslo politidistrikt til Dagbladet.

DREPT: Hung Qouc Ngyen (23) døde av skuddene i 2004.
DREPT: Hung Qouc Ngyen (23) døde av skuddene i 2004. Vis mer

Hun betegner etterforskningen som svært vanskelig, blant annet fordi flere av de involverte gjengprofilene har vært umulige å få i tale.

- Den kriminelle kodeksen i gjengmiljøene er sterk, og gjerningsmennene skjulte sporene sine godt etter det som var et nøye planlagt drap, sier Gulnes.

- Utrolig Brødrene i saken er senere dømt, blant annet etter den såkalte mafiaparagrafen, 60a, etter «Operasjon Nemesis».  I Brasil aksjonerte politiet samtidig, og beslagla brødrenes eiendeler i «Operasjon Paradis».

- Det er utrolig at politiet har brukt så lang tid på henleggelse her, samtidig som de overfor politiet i Brasil har lagt stor vekt på at de er drapssiktet. Dette er også vektlagt i brasildommen. Riksadvokatens klare kritikk av politiet her er på sin plass, sier advokat Jon Christian Elden, som representerer en av brødrene, til Dagbladet.

Ble venner Etter megling og kjøpslåing i kjølvannet av gjengskytingen på Aker Brygge i 2006, ble flere A-gjengmedlemmer - blant Shabaz Dad som overlevde Sandaker-angrepet - forsonet med sine tidligere fiender, og ble ifølge politiet en fraksjon i B-gjengen.

I dag soner Dad en dom på 21 års fengsel for å ha bestilt drapet på Young Guns-lederen Mohammed «Jeddi» Javed i 2009.

FLUKTBIL: Bilen gjerningsmennene stakk av i ble etterlatt på Grorud og satt fyr på.
Foto: Erlend Aas / SCANPIX .
FLUKTBIL: Bilen gjerningsmennene stakk av i ble etterlatt på Grorud og satt fyr på. Foto: Erlend Aas / SCANPIX . Vis mer