Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Henlegger trolig Marianne-saken

Den svenske påtalemyndigheten har besluttet å avslutte alle forhåndsundersøkelser mot seriemorderen Thomas Quick.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var påtaleansvarlig Christer van der Kwast som tok beslutningen om å henlegge etterforskningen fordi Quick ikke lenger samarbeidet med påtalemyndigheten.

- Hvis Quick ikke vil samarbeide med politiet mer, ligger det også an til henleggelse av Marianne-saken, sier politiadvokat Unni Fries ved Oslo politidistrikt.

- Men det er opp til Riksadvokaten å ta den endelige beslutningen om henleggelse.

Thomas Quick har erkjent drapet på sju år gamle Marianne Rugaas Knutsen i 1981. Han har også vist politiet et sted ved Klund kirke i Marker kommune i Østfold, hvor han mener det bør finnes levninger etter jenta.

Samarbeider ikke

- At han ikke samarbeider gjør at jeg ikke har noen grunn til å fortsette. Mine undersøkelser krever at Quick samarbeider. De bygger på at han gir opplysninger om lik, likdeler eller ting som tilhørte ofrene. Jeg kan ikke famle i blinde, sier van der Kwast til nyhetsbyrået TT.

Forundersøkelsene har foregått siden 1993. Quick er funnet skyldig i åtte drap og har innrømmet til sammen 20 drap i Sverige, Norge og Finland.

Trukket i tvil

Ifølge Quicks advokat Sten-Åke Larsson har hans klient tatt det ille opp at tilståelsene hans er blitt trukket i tvil i mediene.

- Det har vært en enorm psykisk påkjenning. Han trenger ganske enkelt en pause, sier Larsson, som understreker at Quick fremdeles anser seg som skyldig i drapene.

Holder ikke

Quicks tilståelser holder imidlertid ikke i retten. Der kreves det bevis eller at Quick gir opplysninger som bare en gjerningsmann kan kjenne til.

Fordi Quick trekker seg ut av etterforskningen, anser påtalemyndigheten bevisene som for svake til å fortsette forundersøkelsene. Påtalemyndigheten vil tenke seg svært godt om før den eventuelt gjenopptar etterforskningen.

(NTB-TT)

SERIEMORDEREN: Thomas Quick under en rettssak i Piteå i 1994.
<B>HENLEGGES: Thomas Quick har forklart at han kan ha tatt livet av Marianne Rugaas Knutsen, men saken blir nå trolig henlagt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!