Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Henlegger Viksveen-saken

Riksadvokaten mener Stein Viksveen har gitt opplysninger til østtysk etterretningstjeneste, men henlegger saken fordi opplysningene han ga ikke var hemmelige. - Jeg føler meg helt renvasket, sier Viksveen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

    13. juli i år foreslo Statsadvokaten å reise tiltale mot journalist Stein Viksveen i Stavanger Aftenblad. Statsadvokaten mente det var bevist at Viksveen hadde jobbet for tidligere Øst-Tysklands etterretningstjeneste Stasi.

«For å ta ut tiltale må påtalemyndigheten være overbevist om siktedes straffeskyld og være av den oppfatning at straffeskylden kan bevises i retten. (...) Etter riksadvokatens oppfatning er dette kravet ikke oppfylt. Saken må derfor henlegges på grunn av bevisets stilling for samtlige punkter i siktelsen.», skriver riksadvokat Tor-Aksel Busch i sin begrunnelse.

- Jeg er veldig glad for at Riksadvokaten har henlagt spionsaken mot meg, sa journalist Stein Viksveen til NTB like etter at Riksadvokatens avgjørelse ble kjent.

Riksadvokaten: - Ga opplysninger til Stasi

Riksadvokaten mener at den store offentlige interessen for saken gjør at de må begrunne sin henleggelse.

Riksadvokaten mener at dokumentasjonen i saken og vitneforklaringer viser at Viksveen har gitt en lang rekke opplysninger og dokumenter til østtysk etterretningstjeneste.

Riksadvokaten mener også at østtysk etterretningstjeneste ga Viksveen dekknavnet «Lanze», men Riksadvokaten mener det ikke er bevist at opplysningene Stasi fikk av Viksveen var hemmelige og kunne skade rikets sikkerhet.

Siktelsen mot Viksveen, og statsadvokatens tiltaleforslag var forsøk på overtredelse av straffelovens paragraf 90.

Riksadvokaten mener at det ikke kan bevises at Viksveen trodde han leverte østtysk etterretningstjeneste hemmelige opplysninger.

- Føler meg helt renvasket

Selv om dommen kobler Stein Viksveen til kodenavnet «Lanze» og at de mener at har gitt opplysninger og dokumenter til den østtyske etterretnignstjenesten, mener Viksveen at han er renvasket.

- Jeg føler meg helt renvasket, sier han til Dagbladet. Viksveen mener avgjørelsen viser at han ikke har hatt noe forbrytersk forsett.

Journalist Stein Viksveen vil nå sammen med sin adokat vurdere om det er grunnlag til å gå til erstatningssøksmål mot staten.

Dagbladet.no kommer snart med fyldigere versjon.

Hele Norges coronakart