- Henlegges uten bevis

Verken Kristin Kirkemo eller noen av de tre øvrige siktede kan tiltales eller dømmes for tilknytning til trippeldrapet - dersom ikke politiet klarer å komme opp med bevis. Det hevder forsvarere og juseksperter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dersom politiet ikke kan finne tekniske bevis som knytter de fire siktede til åstedet - eller dersom ikke noen av dem tilstår i avhør - risikerer politiet å måtte se saken henlagt.

Selvforsvar

Trolig er det bare Kristin politiet er i nærheten av å kunne tiltales.

Kristin har erkjent at hun brakte to pistoler fra Molde til Orderud gård lille julaften i fjor. Samme kveld deltok hun - ifølge sin egen forklaring - i en samtale der Per og Veronica Orderud planla å drepe foreldrene og søsteren hans.

Men ifølge Kristins forsvarer Tor Kjærvik skal politiet slite tungt med tiltalen - dersom ingen ny utvikling skjer:

- Da Kristin dro til Molde og kjøpte pistolene, visste hun ikke at pistolene skulle brukes til å drepe noen. Hun trodde Per og Veronica skulle ha dem til selvforsvar. Først etter våpenoverleveringen samme kveld overhørte hun samtalen mellom Per, Veronica og Lars Grønnerød, der det framgikk at ekteparet planla trippeldrapet. I forhold til spørsmålet om forsett eller overlegg er det helt sentralt at Kristin ikke kjente planene da Per og Veronica fikk pistolene.

- I tillegg er det et sentralt poeng at det gikk et halvt år fra overleveringen til drapene skjedde.

- Så politiet har ikke nok til å få Kristin tiltalt?

- Vi snakker om hårfin jus her. Men slik jeg ser det, kan ikke Kristin tiltaltes for medvirkning til drap. Lars kan heller ikke tiltales bare på grunn av Kristins forklaring om at han instruerte dem i drap. Og ekteparet Orderud kan heller ikke tiltales bare på grunn av disse forklaringene. Vi risikerer en henlagt sak, sier Tor Kjærvik.

Langt fra

Han støttes av Frode Sulland, som forsvarer Veronica Orderud:

- Politiet er langt fra en tiltale mot noen av de fire. Kristin Kirkemo kan ikke dømmes for medvirkning til drap så lenge ikke politiet vet hvem som utførte drapene. De kan jo ikke dømme henne på en antakelse om at ekteparet som hun fabulerte om drapene med, også utførte dem.

Uten drapsmann?

Juseksperter slår fast at medvirkningsansvaret står på egne bein. En jusekspert understreker at politiet ikke nødvendigvis må finne drapsmannen - eventuelt knytte Per og Veronica til drapene - for å kunne få Kristin dømt. De mener likevel at politiet ikke har nok til å tiltale Kristin.

Kanskje går det som Steinar Wiik Sørvik - Lars Grønnerøds forsvarer - spår:

- Kristin og Lars blir dømt for ulovlig oppbevaring av våpen. Ingen av de fire blir tiltalt eller dømt for medvirkning til drap.

IKKE NOK: Juseksperter mener at politiet ikke har nok til å ta ut tiltale mot Kristin Kirkemo.