Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hennes strategi har vært å holde kortene tett til brystet. Når hun nå presses til å åpne opp, kan det være mange troll som slipper ut i lyset

VET HVA HUN HAR I VENTE: Storbritannias statsminister Theresa May har en durabel dragkamp foran seg i året som kommer når Storbritannia etter planen skal starte utmeldingen av EU. Foto: AFP / NTB Scanpix
VET HVA HUN HAR I VENTE: Storbritannias statsminister Theresa May har en durabel dragkamp foran seg i året som kommer når Storbritannia etter planen skal starte utmeldingen av EU. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

24.juni våknet Europa opp til en politisk bakrus. 52 prosent av britene som deltok i folkeavstemningen stemte for at Storbritannia skulle forlate EU.

Den bakrusen vil fortsatt henge over statsminister Theresa May idet vi går inn 2017.

Britene har gitt seg selv frist til utgangen av mars for å aktivere artikkel 50 av Lisboa-traktaten, det vil si starte utmeldingsprosedyren av unionen.

Deretter har de knappe to år, eller i realiteten 18 måneder med forhandlinger, til å få på plass en avtale som regulerer forholdet mellom EU-landene og Storbritannia.

Det blir en kamp mot klokka, der de 27 gjenværende medlemslandene trolig vil presse på for en dårlig muligst avtale for å hindre at flere skal bli fristet til å bryte ut av unionen.

Holdt kortene tett

Hva er da Theresa Mays strategi? Etter seks år som innenriksminister ble hun brått kastet inn i statsministerrollen da David Cameron trakk seg bare timer etter brexit-resultatet.

- Hennes plan har vært å meisle ut en forhandlingsstrategi ved å holde kortene tett til brystet og jobbe med sine nærmeste. Nå presses hun til å slippe parlamentet til og etter alt å dømme betyr det nødvendigvis en åpnere debatt. Det åpner også for at mange troll vil slippe ut i lyset, sier Øivind Bratberg, førstelektor ved Universitetet i Oslo.

Bratberg mener May har en formidabel jobb foran seg med å holde det konservative partiet samlet. Det er mye opprydning internt som må til før en avtale med EU kan være på plass.

- Det er svært sprikende forvetninger til hva hun skal få til. Mange av parlamentarikerne var på remain-siden, de respekterer folkets dom, men vil gjerne innvirke på den videre politiske prosessen. Hun står også overfor det uforenlige i britenes ønsker: De vil ha full markedsadgang, men samtidig slippe arbeidsinnvandring og økonomiske bidrag til EUs institusjoner, sier Brattberg.

Inntrykk av kontroll

EU-kommisjonen har allerede plukket ut franskmannen Michel Barnier til å lede forhandlingene. Han har samlet en arbeidsgruppe på om lag 30 eksperter rundt seg og er nå i gang med en rundreise der han skal besøke samtlige EU-land innen utgangen av januar.

Samme måned skal Storbritannias høyesterett avgjøre om regjeringen må la parlamentet stemme over brexit.

May mener at utmeldelsen av EU kan skje uten behandling i parlamentet, men en britisk domstol kom 3. november fram til det motsatte. May har anket denne avgjørelsen inn for britisk høyesterett, skriver NTB.

I påvente av at brexit-prosessen skal starte, så har May oppfordret sine landsmenn til å stå samlet.

STEILE FRONTER: Slik så forsidene av britiske aviser ut dagen etter at høyesterett avgjorde at den konservative regjeringen ikke egenhendig kunne aktivere artikkel 50 og dermed stare utmeldingsprosessen av EU. Foto: AFP / NTB Scanpix
STEILE FRONTER: Slik så forsidene av britiske aviser ut dagen etter at høyesterett avgjorde at den konservative regjeringen ikke egenhendig kunne aktivere artikkel 50 og dermed stare utmeldingsprosessen av EU. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer

- Idet vi forlater EU må vi gripe en historisk mulighet til å skape en ny rolle for oss i verden, og for å samle landet vårt , sa May i sin første juletale.

Bratberg mener Storbritannias andre kvinnelige statsminister vet hva som venter henne. Hun vet at hun sitter i en konservativ regjering med et knapt flertall, og at hun styrer et land som for øyeblikket tror de kan få begge deler - det vil si isolere seg fra Europa, men få alle fordelene med europeisk integrasjon.

- Hun har vært intenst opptatt av å bevare et inntrykk av at hun har kontroll og autoritet. Hun vet at det konservative partiet har tradisjon for å spise sine ledere, særlig i kontroversielle utenrikspolitiske saker, sier UiO-forskeren.

Rustet for Trump

Det er blitt trukket mange paralleller mellom utfallet av den britiske folkeavstemningen og det amerikanske presidentvalget. Begge valgresultatene er blitt tolket som en tydelig protest mot det politiske etablissmentet.

Nettopp dette - samt erfaringen med eget parti - gjør at May kan være bedre rustet enn andre til å samarbeide med USAs påtroppende president, Donald Trump.

- Theresa May satte seg som mål å håndtere den situasjonen landet var havnet i, og med det har hun kanskje et forsprang i å forstå Trump. Det er liknende politiske strømninger det er snakk om. Dessuten er hun vant til buldrende politikere og kan snakke i samme termer, sier Øivind Bratberg til Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!