Hennes strategi har vært å holde kortene tett til brystet. Når hun nå presses til å åpne opp, kan det være mange troll som slipper ut i lyset

VET HVA HUN HAR I VENTE: Storbritannias statsminister Theresa May har en durabel dragkamp foran seg i året som kommer når Storbritannia etter planen skal starte utmeldingen av EU. Foto: AFP / NTB Scanpix
VET HVA HUN HAR I VENTE: Storbritannias statsminister Theresa May har en durabel dragkamp foran seg i året som kommer når Storbritannia etter planen skal starte utmeldingen av EU. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

24.juni våknet Europa opp til en politisk bakrus. 52 prosent av britene som deltok i folkeavstemningen stemte for at Storbritannia skulle forlate EU.

Den bakrusen vil fortsatt henge over statsminister Theresa May idet vi går inn 2017.

Britene har gitt seg selv frist til utgangen av mars for å aktivere artikkel 50 av Lisboa-traktaten, det vil si starte utmeldingsprosedyren av unionen.

Deretter har de knappe to år, eller i realiteten 18 måneder med forhandlinger, til å få på plass en avtale som regulerer forholdet mellom EU-landene og Storbritannia.

Det blir en kamp mot klokka, der de 27 gjenværende medlemslandene trolig vil presse på for en dårlig muligst avtale for å hindre at flere skal bli fristet til å bryte ut av unionen.

Holdt kortene tett

Hva er da Theresa Mays strategi? Etter seks år som innenriksminister ble hun brått kastet inn i statsministerrollen da David Cameron trakk seg bare timer etter brexit-resultatet.

- Hennes plan har vært å meisle ut en forhandlingsstrategi ved å holde kortene tett til brystet og jobbe med sine nærmeste. Nå presses hun til å slippe parlamentet til og etter alt å dømme betyr det nødvendigvis en åpnere debatt. Det åpner også for at mange troll vil slippe ut i lyset, sier Øivind Bratberg, førstelektor ved Universitetet i Oslo.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer