Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Henning Berg fronter kampanje mot pengespill

Fotballspillere spesielt utsatt for spilleavhengighet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Jeg har sett på nært hold hva gambling kan gjøre med folk. I England spilte jeg sammen med spillere som brant tusenvis av kroner på hest hver uke. For noen styrte det etter hvert livet totalt. Jeg vet om folk som fortsatt har problemer og gjeld på grunn av gamblingen, sier Berg.

Nå skal Lyn-treneren fronte en kampanje som vil sette lys på gamblingens skyggesider. Kampanjen skal gå over tre år, og er en del av Kirke- og kulturdepartementets arbeid mot spillavhengighet. Målgruppen er ungdom som er i faresonen for å bli spilleavhengige.

-  Spilleproblemer er ingen privatsak. Det går ut over både familie og hjem og styrer hverdagen fullstendig sier Berg.

-  Trist

Den tidligere landslagskapteinen var proff i England og Skottland i 12 år. På øyriket er fotballinntektene høyere og gamblingkulturen mer utbredt. Berg ble selv aldri bitt av basillen, men opplevde at unge fotballspillere var spesielt utsatt.

-  Unge fotballspillere som tjener mye har lett for å bli frista. De har ofte ingen utdanning, har aldri hatt penger. Så sitter de plutselig der med mye tid og penger til overs. Da er det klart at de blir utsatt, sier Berg.

-  Jeg kjenner folk som har spilt bort enorme summer. Det er trist. Men det er det samme om det er en ekstra null bak eller ikke, hvis man spiller bort alt man har, sier Berg.

Ikke lurt

 INGEN PRIVATSAK:  -  Spilleproblemer er ingen privatsak. Det går ut over både familie og hjem og styrer hverdagen fullstendig sier Lyn-trener Henning Berg. Foto: Jon Terje H. Hansen
INGEN PRIVATSAK: - Spilleproblemer er ingen privatsak. Det går ut over både familie og hjem og styrer hverdagen fullstendig sier Lyn-trener Henning Berg. Foto: Jon Terje H. Hansen Vis mer

Nå vil den tidligere landslagskapteinen rope et varsku mot det han oppfatter som større tilgjengelighet og et større marked for pengespill i Norge.

-  Vi ser at muligheten for å spille bort pengene sniker seg inn i alle livets sfærer. Nå kan du sitte hjemme på Internett og spille deg til fant på nettpoker, sier Berg .

-  Folk må få gjøre som de vil, men de bør være klar over hva de risikerer. Det er lett å bli avhengig og spille bort alt man har. De eneste som tjener penger på gambling er spillselskapene.

Den siste tiden har blant annet Kjersti Grini, Bjørn Einar Romøren og landslagskeeper Thomas Myhre stilt opp på arrangementer arrangert av gamblingselskaper. Det synes ikke Henning Berg er særlig lurt.

-  Jeg kjenner Thomas godt. Han er en intelligent fyr, men jeg tror ikke han tenkte på at han kunne bli brukt i markedsføringen, sier Berg.

Risikogruppe

Rådgiver i Lotteritilsynet Steinar Hatlestad mener en kombinasjon av faktorer gjør fotballspillere til en risikogruppe.

-  Kombinasjonen av at dette er unge menn, som gjerne tjener godt over en kortere periode og har en del tid til overs, gjør at spilleproblemer lett kan få fotfeste i disse miljøene, sier Hatlestad.

En  MMI-undersøkelse utført for Norsk Tipping konkluderer med at 71 000 nordmenn er spilleavhengige og 133 000 befinner seg i faresonen.

Berg understreker at spilleavhengighet ikke gjelder fotballspillere i større grad enn andre grupper. -  Hvem som helst, uansett livssituasjon og økonomi, kan bli avhengig.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling