DØMT 17 ÅR ETTER: I mai 2000 ble Henning Hotvedt varetektsfengslet i fire uker, siktet for drapet på Kristin Juel Johannessen. I dag, 1. september 2016, ble han dømt for drapet av Borgarting lagmannsrett. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
DØMT 17 ÅR ETTER: I mai 2000 ble Henning Hotvedt varetektsfengslet i fire uker, siktet for drapet på Kristin Juel Johannessen. I dag, 1. september 2016, ble han dømt for drapet av Borgarting lagmannsrett. Foto: Torbjørn Berg / DagbladetVis mer

Henning Hotvedt (40) dømt for drapet på Kristin Juel Johannessen etter 17 år

Fikk juryens kjennelse i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Henning Hotvedt (40) ble i dag dømt av juryen i Borgarting lagmannsrett for drapet på Kristin Juel Johannessen 5. august i 1999.

Både tiltalte og Kristins familie var til stede i retten da kjennelsen ble opplest rett før kl. 13.25 i dag.

Forsvarer Brynjar Meling sier han og klienten er skuffet.

SKUFFET: Den dømte i saken stiller seg uforstående til dommen. Aktor Alf Martin Evensen er fornøyd med dommen og tror den er god for lokalmiljøet, etterlatte og politidistriktet. Video: NTB Vis mer

- Det er åpenbart en kjennelse som har vært grundig drøftet og diskutert, de var ute i tre timer. Så får vi bare forholde oss til avgjørelsen. Han var klar over at det kunne ende slik, og han er naturlig nok svært skuffet og står på at han ikke har noen befatning med drapet, sier Meling.

Han sier de nå forbereder seg på straffutmålingen.

- Så får vi få dommen neste torsdag, og vurdere om det bør ankes da.

Det er en snever ankeadgang til Høyesterett.

Statsadvokat Alf Martin Evensen sier han er fornøyd med at juryen har delt deres bevisvurdering.

Mannen ble først dømt i tingretten i 2001, så frikjent i 2002, etter at det oppsto tvil om et hårbevis i saken. Men 9. juli 2015 ble mannen pågrepet på nytt. Ifølge politiet var han innhentet av teknologiske framskritt: DNA-ekspertene ved Folkehelseinstituttet hadde funnet spor fra mannens DNA i en prøve fra den drepte jentas fingernegler.

DNA-beviset var sakens sentrale bevis, samt vitnebeskrivelser av «Lågendalsmannen» og «Kurud-mannen». Hotvedt har nektet straffskyld hele tiden. I dag fikk juryen sin rettsbelæring.

- På bakgrunn av det dere har hørt om DNA-beviset, må dere spørre dere om det er rom for noe annet enn teoretisk tvil rundt dette beviset, sa lagdommer Mette Trovik da hun veiledet juryen gjennom bevisbildet i sin rettsbelæring, ifølge NTB.

- Dere trenger ikke lete etter motiv for å kjenne tiltalte skyldig. Men hvis jeg skal gjøre meg noen tanker om det, så mener jeg motivet knytter seg til Kristins badedrakt, som var klippet over nedentil, sa aktor Alf-Martin Evensen i sin prosedyre onsdag.

Han viste til to vitneprov fra voksne kvinner om at tiltalte hadde forsøkt å forgripe seg på dem.

I prosedyren la han vekt på at tiltalte hadde mistet jobben, at han var blakk og han led av en voldsom kjærlighetssorg sommeren 1999.

- Det er åpenbart at han var psykisk nedbrutt sommeren 1999, mener statsadvokat Alf Martin Evensen.

Brynjar Meling, 40-åringens forsvarer, har uttalt at det er så vesentlig tvil ved sentrale enkeltbevis, at det til sammen er etablert tilstrekkelig tvil til at hans klient må frikjennes.