DØMT TIL Å BETALE ERSTATNING: Henning Hotvedt (40) er dømt til å betale erstatning. Foto: Torbjørn Berg
DØMT TIL Å BETALE ERSTATNING: Henning Hotvedt (40) er dømt til å betale erstatning. Foto: Torbjørn BergVis mer

Kristin-saken:

Henning Hotvedt dømt til å betale erstatning

Totalt mer enn fire millioner kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Henning Hotvedt, som i Borgarting lagmannsrett ble funnet skyldig i drapet på Kristin Juel Johannessen 5. august i 1999. Han ble så dømt til 13 års fengsel for det 17 år gamle drapet.

Nå er han dømt til å betale erstatning til Kristins foreldre og storesøster på i alt mer enn fire millioner kroner for det økonomiske tapet de har blitt påført som følge av drapet på deres 12 år gamle datter.

Dommen ble avsagt enstemmig av tre fagdommere.

Oppreisning

Hotvedt ble også dømt til å betale oppreisning for skade av ikke økonomisk art (oppreisning) til hver av foreldrene med 300 000 kroner etter skadeserstatningsloven § 3-5 andre ledd, fremgår det i en pressemelding fra Borgarting lagmannsrett.

Kristin søster ble ikke tilkjent oppreisningerstatning, ettersom loven ikke tillater å tilkjenne det til søsken.

- Kan ikke betale

Det framgår av dommen at Hotvedt i dag ikke har økonomi til å betale erstatningen de etterlatte har krav på, ettersom han er dømt til en fengselstraff på 13 år og ikke vil ha vanlig inntekt på mange år.

Lagmannsretten kaller drapet på Kristin, hvor Hotvedt ble funnet skyldig i å ha kvalt henne til døde, grufullt. Dermed fant lagmannsretten at:

«skyldgraden tilsier at erstatningsansvaret, selv om det er økonomisk tyngende, ikke er urimelig tyngende for den ansvarlige. Lemping av erstatningsansvaret ved en handling som dette fremstår som støtende.»