Drapet på Kristin Juel Johannessen:

Henning Hotvedt er dømt til 13 års fengsel for drapet på Kristin (12)

- Ingen tvil om at han drepte Kristin i 1999, sier dommeren.

DØMT: Torsdag 8. september ble Henning Hotvedt dømt for drapet på Kristin Juel Johannessen. Video: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Henning Hotvedt ble klokka 14.05 i dag dømt til 13 års fengsel for drapet på Kristin Juel Johannessen 5. august i 1999.

Hotvedt får fratrekk for de 479 dagene han har sittet i varetekt.

På mandag la aktoratet ned påstand om 13 års fengsel. Retten mente at straffen for drapshandlingen i utgangspunktet måtte økes til 13,5 år, før formildende omstendigheter var tatt i betraktning.

Retten fant at den lange tiden som er gått siden drapet, isolert sett, innebar en viss reduksjon i straffen, altså på et halvt år.

Anker

- Vil du anke dommen? spør dommer Mette Trovik.

- Den vil bli anket, svarte Hotvedt i retten. Forsvarer Brynjar Meling legger til at dommen vil bli anket på stedet.

- Det vil bli anket over saksbehandlingsfeil og vi anker straffeutmålingen, sier Meling, som forklarer at ankegrunnen inneholder spørsmålet om saken og skyldspørsmålet skulle vært behandlet på nytt for to instanser.

Dette innebærer at forsvaret ønsker seg et resultat i Høyesterett hvor dommen fra lagmannsretten blir opphevet, og at en ny behandling må starte opp i førsteinstans i en tingrett.

Lågendalsmannen

SØSTER OG FAR: Da slutningen ble lest opp, fulgte søster Linda og far Roar Juel Johannessen nøye med. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SØSTER OG FAR: Da slutningen ble lest opp, fulgte søster Linda og far Roar Juel Johannessen nøye med. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Retten finner at det ikke er noen tvil om at Hotvedt drepte Kristin i 1999.

Lagdommer Mette Trovik leste i retten opp det faktiske grunnlaget retten legger til grunn for dommen. Hun tok først for seg vitnet og vitneavhøret som ledet ut til tegningen av den såkalte Lågendalsmannen.

- Retten finner det utvilsomt at det var Henning Hotvedt som vitnet møtte på Lågendalsveien. Lagmannsretten viser også til at vitnet plukket ut Henning Hotvedt to ganger ved fotokonfrontasjoner.

I dommen fra Larvik herredsrett fra 2001, fant også retten at Lågendalsmannen, som kjørte på crossmoped og passerte vitnet på Lågendalsveien, var Henning Hotvedt. Den gang ble Hotvedt frikjent på bakgrunn av tvil om det såkalte hårbeviset. I fjor ble han tiltalt på ny på bakgrunn av et nytt DNA-bevis funnet under Kristins fingernegler.

- Seksuelt motivert

Den tolv år gamle jenta satte seg på sykkelen og dro hjemmefra i 18-tiden torsdag 5. august 1999. Hun skulle møte en venninne ved Goksjø for å ta et kveldsbad. Men Kristin kom aldri fram som avtalt, skriver NTB.

Rundt fem timer etter at hun forlot hjemmet ble hun funnet drept. Rettsmedisinerne konkluderte med at hun var blitt kvalt, og at gjerningsmannen mest sannsynlig kvalte henne med egne hender.

Brynjar Meling forsvarer Henning Hotvedt. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
Brynjar Meling forsvarer Henning Hotvedt. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Ved nærmere ettersyn fant etterforskerne at badedrakten hun hadde på seg var klippet over foran, og at spor på kroppen og åstedet tydet på at jenta hadde kjempet mot gjerningsmannen.

- At badedrakten var kuttet ved skrittet, innebærer at drapet var seksuelt motivert. Men det er ikke ført bevis for lagmannsretten at det skjedde noen seksuell handling. Dermed finner lagmannsretten at dette ikke har skjedd, leste dommer Trovik.

Skjerpende omstendigheter

- Det er klart skjerpende at et barn ble drept. Det uhyrlige og skremmende i drapshandlingen kommer fram nå et barn rammes. Kristin syklet til en venninne i nabolaget. Slik skal en gutt eller en jente kunne ferdes fritt. Overfallet må ha gjort henne svært redd, leser Trovik opp fra dommen.

- Hun mistet livet ved en grusom handling. Hotvedt trykket på halsen hennes så hardt og så lenge at hun mistet bevisstheten. At det tar tid før døden inntrer, skjerper alvoret i handlingen betydelig, leser Trovik opp.

- Hotvedts overfall på Kristin framstår ikke som en innskytelse, leser Trovik opp, som forklarer at retten legger til grunn at Hotvedt planla å overfalle en kvinne 5. august.

14 år

Aktor mente at 14 års fengsel burde vært straffen, men de gikk ned ett år som følge av den lange tiden det har gått siden drapet fant sted.

I den første rettssaken mot mannen i herredsretten ble han dømt til 12 års fengsel.

Hotvedt ble dømt til 12 års fengsel i herredsretten i 2001. Han skal dømmes etter lovverket som var den gang. I 1999 var strafferammen for drap 6 til 15 år. Nå er det 8 til 21 år.

Henning Hotvedt har hele tiden bedyret sin uskyld.

- Det finnes ingen formildende omstendigheter i denne saken, sa statsadvokat Per Halsbog da han holdt aktoratets straffeutmålingsprosedyre i Borgarting lagmannsrett mandag, ifølge NTB.

- Når det gjelder skjerpende omstendigheter er det minst to ting som springer en i øyne; det dreier seg om et drap på en tolv år gammel jente. I tillegg ble jenta overfalt i forkant av drapet, sa Halsbog, ifølge NTB.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer