EVAKUERT: Her sitter Henning Lendes kjæreste, Marte Norland, på en snøscooter med redningsmannskapet. Foto: Henning Lende
EVAKUERT: Her sitter Henning Lendes kjæreste, Marte Norland, på en snøscooter med redningsmannskapet. Foto: Henning LendeVis mer

Henning og Marte satt snøfast i fem timer. Ble evakuert med snøscooter

- Det er veldig godt å se at hjelpen er der når du trenger den, sier Henning Lende om evakueringen.

Som Dagbladet omtalte tidlig søndag morgen, ble minst 15 personer, som satt snøfast i bilene sine på Jæren, hentet ut med snøscootere i natt.

Søndag morgen fortalte operasjonsleder Olaug Bjørn i Sør-Vest politidistrikt at det i natt var registrert vindstyrke på 17-18 sekundmeter, altså stiv kuling.

- Jeg tar forbehold om riktig årstall i farta, men det har ikke vært så heftig vintervær på og rundt Jæren siden 2011/2012, da et tog sto fast, sa operasjonslederen.

Snøfast i fem timer

To av dem som ble evakuert, var Henning Lende og kjæresten Marte Norland. Paret skulle bare kjøre hjem etter et besøk, og bilturen skulle ta rundt 15 minutter. I stedet ble de fanget i et snøkaos, og måtte bli evakuert av Norsk Folkehjelp.

På fylkesvei 504 på Høg-Jæren sto de to snøfast i bilen i fem timer. Paret var ikke hjemme før klokka tre på natta.

Det var Stavanger Aftenblad som omtalte saken først.

Halvannen meter snø

- Da vi reiste, var det fine forhold - veien var åpen, og det burde ikke vært et problem. Det blåste en del, men ellers var det normale vinterforhold, sier Lende til Dagbladet.

Den vanvittige snømengden som plutselig kom, gjorde at alle bilene på veien stoppet opp. Sikten på stedet ble dårlig, og veien forsvant foran kjæresteparet.

I løpet av de få minuttene de sto i ro, ble veien og bilen snødd ned.

- Det var snø opp mot halvannen meter bak og foran bilen. Vi kom oss ikke videre, sier jærbuen.

Hentet med snøscooter

Lende forklarer at det først ble forsøkt berging ved hjelp av både brøytebil og traktor, uten at det var noen suksess. Etter noen timer fikk de ringt politiet, som hadde en evakueringsplan. Lende og Norland fikk beskjed om å holde seg i ro og vente på hjelp.

- Det var helt udramatisk for oss. Vi hadde varme i bilen, understreker han.

Røde Kors og Norsk Folkehjelp kom med snøscootere etter fem timer. Lende forteller at det var flere biler som sto snøfast, og at rundt 15 personer ble hentet ut.

- Vi er vant med slikt vær, men det er litt spesielt når man setter seg fast slik så nære hjemme, sier han.

Kald tur hjem

Turen hjem med Norsk Folkehjelp ble litt kald, men gikk fint, forteller Lende.

- Vi hadde ikke på så varme klær, men vi fikk noen pledd, sier han.

Overfor Stavanger Aftenblad skryter Lende av hjelpen de fikk:

- Det er klart det er spesielt å bli hentet ut med snøscooter på Jæren. Samtidig er det veldig godt å se at hjelpen er der når du trenger den. Akkurat nå er jeg bare takknemlig for det, sier han.

Snøkaos på Jæren

Kraftig vind og snø fokket igjen veier på Sørvestlandet natt til søndag. Utover dagen vil vinden avta, og snøen blir lettere, opplyser Meteorologisk institutt.

Kombinasjonen av snø og vind skapte snøkaos på Jæren lørdag kveld og natt til søndag. Det verste snøværet hadde gitt seg tidlig søndag ettermiddag, og været vil roe seg ytterlige på Sørvestlandet utover dagen, sier meteorolog Rafael Escobar Løvdahl i Meteorologisk institutt til NTB.