Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Henrettelse av tre iranske kvinner utsatt

- Stor fare for at de bare venter til oppmerksomheten avtar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): De planlagte henrettelsene av tre navngitte kvinner i det beryktede Evin-fengselet i Teheran i dag, skal ikke ha blitt gjennomført. Minst én av kvinnene har trolig fått utsatt fullbyrdelsen av dødsdommen i én måned.

- Ifølge våre kilder i Iran har ingen av de tre blitt henrettet, sier den norskiranske menneskerettighets- aktivisten og forskeren Mahmood Amiry-Moghaddam til Dagbladet.no.

Amnesty International har foreløpig ikke klart å innhente bekreftelser, men regner Amiry-Moghaddams kildenettverk som pålitelig.

Han tror internasjonalt press både i åpne og ikke-offentlige kanaler har bidratt til den positive nyheten, men advarer nå mot å la saken ligge. Ytterligere to kvinner står ifølge Amnesty International i fare for å bli henrettet når som helst.

- Vi har tidligere sett at henrettelser har blit utsatt, men med en gang oppmerksomheten blir mindre har det skjedd likevel, sier Amiry-Moghaddam.

Han viser blant annet til småbarnsmoren Rahele Zamani, som skulle henrettes 19. desember i fjor. Etter internasjonal oppmerksomhet ble henrettelsen lagt på is. Men to uker senere innledet Iran nok et dystert dødsstraff-år ved å henge Zamani 2. januar.

- Det er kjempeviktig at norske myndigheter og andre internasjonale aktører nå holder søkelyset på disse sakene. Jeg tror iranske myndigheter ekstra vare for negativ oppmerksomhet i forkant av valget på ny nasjonalforsamling i år, sier den norskiranske dødsstraff-motstanderen.

Han oppdaterer daglig nettstedet Iran Human Rights med ny informasjon om prestestyrets henrettelser.

UTSKJELT PRAKSIS: 2. januar ble 13 personer, inkludert en tobarnsmor, hengt i den iranske byen Qom. Arkivfoto: AFP
UTSKJELT PRAKSIS: 2. januar ble 13 personer, inkludert en tobarnsmor, hengt i den iranske byen Qom. Arkivfoto: AFP Vis mer

* Amnesty International Norge gjennomfører flere ulike aksjoner i forbindelse med dødsdommen mot de fem kvinnene.

Så langt i år har Iran henrettet minst 53 personer, ifølge Amnesty og Iran Human Rights.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media