Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Henrettelsen av Doyle (61) endte i fiasko. Slipper et nytt forsøk

Måtte avbryte etter to og en halv time.

DØMT TIL DØDEN: Doyle Lee Hamm (61). Foto: Myndighetene i Alabama / Reuters / NTB Scanpix
DØMT TIL DØDEN: Doyle Lee Hamm (61). Foto: Myndighetene i Alabama / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den dødsdømte amerikaneren Doyle Lee Hamm (61) slipper å måtte gjennomgå et nytt forsøk på å bli henrettet, etter at det første forsøket mislyktes. Det melder NBC News.

Hamms forsvarer, jussprofessor Bernard Harcourt, og delstaten Alabama har inngått et forlik som sikrer 61-åringen mot å gjennomgå det Harcourt beskrev som «tortur» på nytt.

- Doyle, familien og juristene hans er svært lettet, sier Harcourt i en kommentar.

HENRETTELSER: Det er fem forskjellige lovlige metoder for å henrette i USA. Her er årsakene til at henrettelser kan gå galt. Video: CNN Vis mer

To og en halv time

Hamm har i lang tid ventet på fullbyrdelsen av dødsdommen, som han fikk etter å ha drept en mannlig motellansatt i 1987. Men da myndighetene skulle avlive ham med gift i februar, gikk det helt galt, og forsøket måtte avbrytes etter to og en halv time.

Advokat Harcourt hadde i lang tid forsøkt å avverge henrettelsen av klienten med giftsprøyte, med henvisning til at blodårene hans ikke er egnet til injisering. Årsaken er at 61-åringen har vært kreftsyk og dessuten mangeårig sprøytenarkoman.

Myndighetene gjorde likevel et forsøk, etter å ha kommet til at de kunne sette sprøyta i beina. Men det fungerte altså svært dårlig, og advokat Harcourt beskriver i sin blogg en svært klønete prosess der de stakk den eldre mannen flere steder.

- Tisset blod

- De stakk nesten sikkert i Doyles blære, for neste dag tisset han blod, skriver jussprofessoren - som også skriver at klienten til slutt ønsket at forsøket skulle lykkes, slik at han slapp smertene.

Kriminalomsorgen i Alabama avviste ifølge New York Times at feil ble begått.

Det ble iverksatt en føderal gransking etter sprøytefiaskoen, og Harcourt anla samtidig sivilt søksmål. Deretter ble det inngått hemmelige forhandlinger mellom forsvaret og delstaten - som altså har resultert i at Hamm aldri vil måtte møte opp i henrettelsesrommet igjen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!